Правозахисники готують подання в ООН про дітей, сексуальне насильство та місця несвободи в умовах збройного конфлікту

Готуючи подання для Універсального періодичного огляду (УПО) Ради ООН з прав людини, представники ГО «Східноукраїнський центр громадських ініціатив» охопили одні з найбільш актуальних питань порушень прав людини. До них увійшли незаконні місця несвободи, сексуальне насильство, залучення або вербування дітей у незаконні збройні формування, а також вплив війни на стан дотримання соціально-економічних прав шахтарів в умовах конфлікту. Ці теми організація подає в рамках роботи Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі».

Незаконні місця несвободи

Правозахисники ідентифікували понад 150 місць несвободи, в яких з початку військового конфлікту незаконно утримували цивільних та військових осіб по обидва боки лінії фронту. Досі щонайменше одна сотня людей на тимчасово окупованій території незаконно позбавлена свободи.

Про те, чому питання незаконних місць несвободи залишається актуальним, та навіщо привертати увагу міжнародної спільноти, розповідає Ганна Янова, ГО «Східноукраїнський центр громадських ініціатив» (https://www.youtube.com/watch?v=iCo7FgeGFzo).

Залучення та вербування неповнолітніх осіб

Не менш важливим питанням, на яке слід за кожної нагоди звертати увагу міжнародної спільноти, є втягування дітей у збройний конфлікт. Випадки участі неповнолітніх у військових діях непоодинокі: під час дослідження ситуації з’ясувалося, що на тимчасово окупованій території існує ціла мережа так званих воєнно-патріотичних таборів, де діти фактично готуються до війни.

Правозахисники зафіксували практично сотню випадків безпосереднього вербування і залучення дітей у збройний конфлікт, у більшості – в середовищі незаконних збройних формуваннях. Частина з них, згідно з міжнародним законодавством, може кваліфікуватися як воєнний злочин. Це означає, що винні у залученні неповнолітніх осіб мають понести відповідальність відповідно до міжнародного права.

Детальніше про ситуацію із дітьми у збройному конфлікті розповідає Мирослава Статкевич, аналітик ГО «Східноукраїнський центр громадських ініціатив» (https://www.youtube.com/watch?v=TqpzKBNZ_aE).

Сексуальне насильство в умовах конфлікту

Після початку збройного конфлікту статистика щодо сексуального насильства на Донбасі, особливо – на тимчасово окупованих територіях, значно погіршилася. Проблема сексуального насильства тісно пов’язана із функціонуванням незаконних місць несвободи по обидва боки лінії розмежування.

Під час моніторингу ситуації із сексуальним насильством було з’ясовано, що внаслідок сексуального насильства постраждало понад 200 цивільних та військових осіб, і чоловіків і жінок.

Більш детально про проблему сексуального насильства та її важливості в контексті подання для УПО розповідає Ганна Янова, аналітик ГО «Східноукраїнський центр громадських ініціатив» (https://www.youtube.com/watch?v=TqpzKBNZ_aE).

Права шахтарів в умовах конфлікту

З початком збройного конфлікту на сході України 76% вугледобувних підприємств опинилися на території, що контролюється незаконними збройними формуваннями, що суттєво вплинуло на дотримання права на працю шахтарів. Проблеми із заборгованістю по виплаті заробітної плати та недотримання норм безпеки праці існують по обидві сторони конфлікту, водночас на непідконтрольній українському урядові території шахтарі до всього ще й позбавлені належним чином відстоювати свої права.

Детальніше про ситуацію соціальними та трудовими правами шахтарів в умовах конфлікту розповідає Анастасія Некрасова, аналітик ГО «Східноукраїнський центр громадських ініціатив»:

https://youtu.be/_h5inNJPwNE

Підготовка подання Коаліції правозахисних організацій "Справедливість заради миру на Донбасі" на УПО відбувається за сприяння проекту «Демократизація, права людини та розвиток громадянського суспільства», що реалізовується ПРООН в Україні за фінансової підтримки МСЗ Данії

Для довідки: Універсальний періодичний огляд (УПО) охоплює аналіз дотримання прав людини у всіх країнах – членах ООН. 15 листопада 2017 року робоча група УПО розглядатиме ситуацію з правами людини в Україні. Саме з цієї нагоди правозахисники Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі» виокремили 8 основних проблем у сфері дотримання прав людини, що пов’язані з конфліктом на сході України.

Блог: Аліна Боднар донбас правозахист конфлікт АТО

Знак гривні
Знак гривні