Донбас. Недитячі іграшки дорослої війни

Внаслідок конфлікту на сході України постраждала велика кількість цивільних неповнолітніх. Але є ще й інші постраждалі – ті, хто долучився до незаконних збройних формувань (уперше опубліковано на Радіо "Свобода" http://www.radiosvoboda.org/a/28081179.html).

Коаліція «Справедливість заради миру на Донбасі» опитала понад півсотні свідків залучення дітей до незаконних збройних формувань. На основі цих свідчень вдалося з’ясувати, що більшість залучених – це підлітки, здебільшого хлопці, віком 16–18 років. Але були і дівчата, яким, попри їхній юний вік, судилася нелегка військова доля.

«Приблизно 25 чоловік, на вигляд неповнолітніх, перебувало там, хлопців та дівчат. Я не можу стверджувати, що їм було до 16 років, але на вигляд були дуже молоді. Багато було дівчат, котрих готували бути снайперами. Була така дівчина Наталя, снайпер, в одній із наших розмов вона мені казала, що вбила дев’ять наших солдат української армії», – стверджує очевидець.

Здебільшого підлітки у складі незаконних збройних формувань угруповань «ДНР» та «ЛНР» виконували охоронні функції. До їхніх обов’язків входив нагляд за полоненими у камерах та під час примусових робіт. Нерідко дані про свій вік юнаки повідомляли свідкам самі. Проте вже сама зовнішність молодих бойовиків не давала підстав сумніватися в тому, що ці особи – неповнолітні.

Траплялося й таке, що підлітки потрапляли на «службу» шляхом обману. Вони обдурювали старших бойовиків, надаючи замість оригіналу паспорта його копію зі зміненою датою народження.

Окремим місцем «служби» юних проросійських бойовиків були блокпости. Місцеві жителі Донбасу масово повідомляли Коаліції про те, що бачили неповнолітніх – як правило у формі та озброєних – саме на блокпостах. Тут вони зупиняли водіїв, перевіряли кузов автомобіля та документи.

«Серед цього підрозділу «КГБ Смерш» була група, яка чергувала... можливо, в бік Станиці Луганської вони були, а потім їх поміняли і вони чергували в районі Вторчермету, це виїзд в район аграрного університету. Оця група в основному складалося з підлітків, це хлопці були, років 16 і трішки старше віку. ... Всі озброєні. Це група була, блокпост їхній. ... Я знаю, що були групи, де «малолєтки», як вони їх називали», – розповів свідок.

Коаліції також відомо про випадок, коли неповнолітня дівчина із Сєвєродонецька на прізвисько «Герта» катувала полонених у місті Стаханові. Свідок стверджує, що вона також воювала на боці «ЛНР». Причиною цього, за її словами, стало сексуальне насильство щодо її мами з боку «добровольців». Але «Герта» не єдина з дітей, які проявляли жорстокість щодо незаконно утримуваних осіб. «Особи, котрі могли бути неповнолітніми, явно були залученими до побиття полонених», – пригадує один зі свідків.

Були також десятки юнаків, які не просто допомагали бойовикам, а брали безпосередню участь у військових діях на їхньому боці. Причому деякі – не зі власної волі, а після шантажу та погроз вбивства близьких та рідних.

Як стверджує інший свідок, який чув розмову двох проросійських бойовиків, одного разу на «службу» привезли близько двох десятків школярів віком 17–18 років. «І при першому обстрілі з них лишається п’ять», – стверджує очевидець. Деякі опитані запевняють, що самі неповнолітні знали про своє невідрадне становище.

«Хлопці були впевнені, що їх чекає роль гарматного м’яса. Тобто під час бойових дій їх відправлять першими, а за ними підуть професійні найманці», – йдеться в одному зі свідчень.

Також відомо про те, що неповнолітніх залучали для шпигунства. Так, зокрема, їх змушували «виявляти проукраїнськи налаштованих громадян та збирати інформацію на контрольно-пропускних пунктах». Крім цього, підлітки нишпорили і просто серед громадян, тестуючи їх на прихильність до угруповань «ДНР» або «ЛНР». «Вони слухали, хто, що говорить, хто тут спеціально прибув, щоб зафіксувати, і здавали цих людей, що ось такі неблагонадійні», – стверджує очевидець.

Одна зі свідків, яка неодноразово проїжджала повз блокпости бойовиків дорогою між Краматорськом та Слов’янськом, запевняє, що бачила двох малолітніх хлопців. З вигляду їм було, ймовірно, лише 10 років. Двоє хлопців відсували перегородки на дорозі.

Часто підлітки ставали просто прислужниками проросійських бойовиків, виконуючи на блокпостах чи у місцях несвободи різні дрібні роботи, допомагали переносити вантажі, споруджувати блокпости та укріплення. Іноді вони приходили сюди не самі, а з родичами, готували їжу й отримували за це гроші.

Окремої уваги заслуговує залучення дітей до проросійських мітингів. Коаліції відомо про те, що, зокрема, у Сєвєродонецьку у таких заходах масово брали участь студенти професійно-технічних навчальних заходів. Не в останню чергу – з легкої руки керівництва цих же закладів, яке, до речі, і досі обіймає високі посади.

«23 лютого 2014 року в Сєвєродонецьку кинули клич, що хтось приїхав валити нашого Леніна. Я приїхав на площу подивитися. Там було дуже багато люду. Були люди, які заводили натовп. Після цього грандіозного шухеру деякі залишилися охороняти пам’ятник Леніну, прикотили бочки, стали палити вогнища. Їх складали ПТУ-шники, 24-го ПТУ. Потім я ще зустрічав свого друга – тренера дзюдо, і він мені казав, що теж ходив туди, бачив своїх, хто у нього тренується, розганяв їх. Вони кажуть «Нас із бурси сюди відрядили». По 15–16 років», – розповів свідок.

Керівником згаданого ПТУ досі є Юрій Кузьмінов, який раніше був членом Партії регіонів. Донедавна сторінка з його іменем існувала на сайті «Миротворець» (станом на 25.08.2014). На ній зазначалося, що Кузьмінов – сепаратист-пропагандист, який займався організацією проросійських мітингів у Сєвєродонецьку та постачанням «тітушок». Зараз цієї сторінки вже не існує.

Окремі опитані стверджують, що їм достеменно відомо про залучення неповнолітніх до участі у проросійських мітингах 23 лютого 2014 року і 6 квітня 2014 року та побитті учасників проукраїнського мітингу в Сєвєродонецьку 6 квітня 2014 року.

Після участі у таких мітингах та ж молодь залучалася до більш серйозних порушень. У Сєвєродонецьку під час захоплення прокуратури у травні 2014 року зброю видавали і неповнолітнім. «Я дізналася, що вони дійсно захоплювали прокуратуру з автоматами. Це було 7 травня 2014 року… Дуже молоді хлопці, які потрапляли в ці групи. Точно не 18 років. Десь 17. Тому що це були учні профтехучилищ», – розповідає очевидець.

Коаліція «Справедливість заради миру на Донбасі» займається документуванням випадків залучення неповнолітніх до НЗФ. Правозахисники переконані, що злочинцями у таких випадках є саме ватажки, які дозволяли неповнолітнім воювати, і вони мають понести справедливе покарання. Що більше буде зібраних свідчень, то швидше цих осіб притягнуть до відповідальності.

Кожен з нас може допомогти зберегти історію та відновити справедливість на Донбасі. Тож якщо вам відома інформація щодо залучення неповнолітніх до НЗФ, будь ласка, заповніть спеціальну захищену форму на сайті Коаліції. Без вашої письмової згоди Коаліція не публікуватиме й не передаватиме отриманої інформації третім особам.

Цей матеріал підготовлено Східноукраїнським центром громадських ініціатив за сприяння МФ «Відродження» в рамках проекту «Експертна підтримка документування злочинів проти людяності та воєнних злочинів в ході збройного конфлікту на сході України.

Богдана Нещерет залучена до допомоги на кухні бойовиків

16-річний Вадим Шніп, озброєний РПГ-18

Відзнаки Богдани Нещерет «за бойові заслуги»

Богдана Нещерет з автоматом Калашникова

Директор ПТУ №24 Сєвєродонецька у списку сепаратистів

Блог: Аліна Боднар донбас АТО діти на війні ЛНР днр конфлікт

Знак гривні
Знак гривні