Вісім історій дітей, які воювали на Донбасі

До незаконних збройних формувань, які й досі функціонують на тимчасово окупованій території України, долучився вже не один десяток неповнолітніх та малолітніх. Частина дітей допомагала бойовикам через бажання погратися у війну, друга – з матеріальної нужди, третя – внаслідок примусу. Однак створити загальне уявлення важко, не беручи до уваги кожен конкретний випадок (текст взято із Радіо "Свобода" http://www.radiosvoboda.org/a/28067950.html)

З метою збереження історичної пам’яті та справедливого покарання злочинців, які свідомо залучали неповнолітніх до незаконних збройних формувань (далі – НЗФ), Коаліція «Справедливість заради миру на Донбасі» документує подібні випадки. Факти, викладені нижче, базуються на індивідуальних інтерв’ю зі свідками залучення дітей, проведених під час тематичного моніторингу.

«Саур»

Часто неповнолітні вступали в лави бойовиків добровільно, розділяючи ідеї утворення так званих «народних республік». При цьому вони, виконуючи свої щоденні завдання, намагалися увійти в контакт із людьми, які мали зовсім іншу політичну позицію.

«2014 рік, коли все почалося, йому було, ось, 17 років. Він казав, що йому 17 років, і він пішов захищати батьківщину. А ви, типу дорослі дядьки, не пішли захищати «ЛНР»/«ДНР»», – стверджує свідок.

Так 17-річний юнак із позивним «Саур», який допомагав бойовикам угруповання «ЛНР» в «УБОЗі» міста Стаханова, вже встиг взяти участь у бойових діях. Юнак отримав бойове поранення під час одного з боїв, чим дуже пишався.

Подальша доля «Саура» Коаліції невідома.

Марк Воржев

Як активний підліток, до початку військового конфлікту на сході України Марк Воржев активно долучався до молодіжних організацій. Зокрема, хлопець як волонтер брав участь у фестивалі фітнесу «Імпульс життя», що проходив у його рідному місті Сєвєродонецьку. При цьому він активно заявляв про себе як про потенційного учасника майбутніх заходів місцевих громадських організацій.

Марк Воржев

«Говорив про перспективи розвитку міста Сєвєродонецька. Хотів підключатися, організовувати заходи, бути долученим до цих заходів... І коли почалися події, Сєвєродонецьк захопили терористи, він мені писав «Вконтакті»: «Давай, виходь, не відсиджуйся, ставай на бік «ополчення», допомагай, сприяй»... Це квітень-травень 2014 року. Йому тоді було 16–17 років, не більше. У нього був 10-й чи 11-й клас, тобто випускний у нього мав бути», – пригадує очевидець.

Подальша доля Марка невідома, однак у вересні 2016 року хлопець видалив зі своєї сторінки «Вконтакті» практично всі ті світлини та публікації, які підтверджують його участь у НЗФ.

Вадим

Далеко не всі з тих, хто долучався до угруповань «ЛНР» і «ДНР», робили це з власної волі. Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі» відомі випадки, коли неповнолітніх змушували воювати на боці бойовиків шляхом погроз і шантажу.

Так сталося із хлопцем на ім’я Вадим, який став членом «управління контррозвідки «Смерш» так званого «КДБ» угруповання «ЛНР» (про створення «комітету держбезпеки» та «управління контррозвідки» Валерій Молотов оголосив ще у липні 2014 року). Хлопець встиг лише закінчити вісім класів загальноосвітньої школи та вступити у коледж до того, як почався конфлікт.

«[Вадим] дав підписку і його кинули на фронт, тобто на лінію зіткнення. Взяли підписку, що виконуватиме команди, бо за погрозами будуть знищені його батьки. [Він] мені говорив: я дивлюся, що тут по Луганську ходять хлопці і дівчата, обіймаються, пиво п’ють, а я змушений тут чорти чим займатися... Виїжджали, брали його на операції якісь», ­­– йдеться у свідченні.

«Герта»

До збройних підрозділів угруповань «ДНР» і «ЛНР» долучаються не тільки юнаки. Молоді дівчата також у різний спосіб допомагають бойовикам. За її словами, передусім через помсту представникам українських добровольчих формувань.

«Була ще бойовик, дівчина, з вигляду років 16–17. Позивний «Герта» у неї був. Вона казала, що з Сєвєродонецька, і нібито воює через те, що або її, або її маму зґвалтували добровольці. Це ось із її слів. І тому вона вступила в лави «ополчення» «ЛНР» і воює там», – стверджує очевидець.

Свідок також розповів, що, окрім безпосередньої участі у військових діях, Герта також займалася катуванням полонених, які утримувалися в «УБОЗі» міста Стаханова.

«Але вона теж була справжня садистка, по-моєму, була якоюсь чемпіонкою з тайського боксу, і вона саме займалася такими, витонченими катуваннями. Наприклад, волонтеру там в задній прохід засувала овочі...» – йдеться в інтерв’ю.

Максим Коваленко

Свої проросійські погляди Максим, найімовірніше, успадкував від батьків. Ще на початку захоплень адміністративних будівель на Донбасі хлопець не приховував своєї радості з цього приводу. Виходець із неблагополучної сім’ї, напередодні конфлікту Максим саме завершував навчання у 9-му класі загальноосвітньої школи №5 міста Ясинувата. Пізніше співпраця з бойовиками стала для Максима предметом гордощів – як Максим писав сам, «ось ми тут захищаємо свій край проти «укропів»».

«Він навіть, як пише, був поранений. Я не знаю, був він поранений насправді, чи ні. Але на фото є, що в нього щось перебинтовано. За його словами, вони чергують на блокпостах у районі селища Спартака, Донецька, тобто з півночі від Донецька», – розповідає свідок.

У школі Максим навчальними успіхами не вирізнявся. Як згадує очевидець, хлопець вживав алкоголь, а ще «у 8–9 класі дуже погано читав, десь на рівні першого класу».

Вадим Полянін

Бувають випадки, коли юнаки з одного колективу приєднуються до НЗФ разом. Десь так і сталося з Вадим Поляніним, однокласником і другом Максима Коваленка.

«Полянін був дуже слабкий і, я би сказав, що там низький інтелектуальний рівень у хлопця. Вчилися вони на двійки. ... Полянін часто підпадав під вплив інших дітей у школі. Він безвільна людина. ... Хлопці родом із Ясинуватої, стоять на блокпостах з півночі Донеччини, у селищі Спартак, між Донецьком і Авдіївкою», – розповідає свідок.

Рідний батько Вадима помер внаслідок хвороби, а мама певний час працювала продавчинею. «Житлові умови погані були, особливо ось у Поляніна», – йдеться в інтерв’ю.

Євген Заштанченко

Сім’я Євгена мала проросійські настрої. За словами свідка, батьки «дивилися тільки супутникове телебачення, російські канали». Коли юнак вступив до лав проросійських бойовиків, його родичі казали, що «наш Женя зараз «Новоросію» нашу захищає».

«Це був десь кінець зими – початок весни 2015 року, і була така інформація, що він пройшов десь навчання на коригувальника вогню», – розповідає свідок.

Наразі місце перебування Євгена достеменно не відоме. За інформацією свідка, хлопець разом із родиною міг виїхати до Росії.

Євген Заштанченко у переліку бойовиків

Коаліція «Справедливість заради миру на Донбасі» займається документуванням випадків залучення неповнолітніх до НЗФ. Правозахисники переконані, що злочинцями у таких випадках є саме ватажки, які дозволяли неповнолітнім воювати, і вони мають понести справедливе покарання. Що більше буде зібраних свідчень, то швидше цих осіб притягнуть до відповідальності.

Кожен з нас може допомогти зберегти історію та відновити справедливість на Донбасі. Тож якщо вам відома інформація щодо залучення неповнолітніх до НЗФ – будь ласка, заповніть спеціальну захищену форму на сайті Коаліції. Без вашої письмової згоди Коаліція не публікуватиме та не передаватиме отриманої інформації третім особам.

Максим Коваленко під час бойових дій

Максим Коваленко у балаклаві

Марк Воржев разом з іншими озброєними бойовиками

Блог: Аліна Боднар донецьк луганськ донбас діти АТО ЛНР днр війна

Знак гривні
Знак гривні