Друковане слово на Закарпатті: які видання побачить читач у новому сезоні

Про долю друкованих і онлайн-видань можна дискутувати годинами. Так само, як і про прибутковість/збитковість ЗМІ в цілому. Втім очевидно: друковані видання ще ніхто не відміняв, у них сьогодні є свій читач і потреба на ринку. У Закарпатській області з 90-х років одні газети з’являлися, інші – зникали. І цей процес триває й донині. То ж актуальним стає огляд – які друковані ЗМІ Закарпаття доходитимуть до читача з приходом цієї осені – по суті, нового робочого сезону.

zakarpatski_gazety_2016

В основу огляду ми взяли газети, які можна придбати в Ужгороді – практично усі вони мають статус обласних видань, себто висвітлюють життя краю, а не лише події в обласному центрі (виняток становить міська муніципальна газета «Ужгород» та газета «Наш Ужгород»). Тож навіть якщо якесь конкретне видання до глибинки й не доходить, його можна отримувати за передплатою.

Коротке резюме огляду: на Закарпатті сьогодні реально працюють редакції 13 видань, з яких 9 україномовні, 4 – угорськомовні. Якщо читачеві купувати усі друковані ЗМІ, що вийшли протягом тижня, то це обійдеться приблизно в 45 гривень. Один примірник коштує від двох до чотирьох гривень. Лише дві газети в області – «Новини Закарпаття» та угорськомовна «Kárpáti Igaz Szó» – виходять двічі на тиждень. Загалом свіжі примірники усіх газет надходять у продаж у вівторок, четвер, п’ятницю та суботу. За кількістю сторінок газети діляться на два види: 12-сторінкові та 16-сторінкові. Найтиражнішими є видання «РІО» та «Kárpátalja», найменший наклад у газети «Карпатський Вісник». Найстарішою газетою часів Незалежності є «Новини Закарпаття», яка почала свій випуск у 1990 році. Газетами-ветеранами позиціонують себе «Панорама» (випуск із 1945 року) та угорськомовна «Kárpáti Igaz Szó», яка рахує свою історію із 1920 року.

Наймолодшим виданням став «Карпатський об’єктив», перший номер якого побачив світ на початку цієї осені.
Практично усі газети мають або повноцінні електронні версії, або близькі сайти-партнери, де розміщений контент з друкованих випусків.

Газети-ветерани: від 1990-х до 2000-х
Найстарішою газетою краю часів Незалежності можна вважати «Новини Закарпаття», рік заснування якої значиться у вихідних даних, 1990-й. Засновники – Закарпатська облрада та ОДА. Газета наразі ще не роздержавлена.

«Новини Закарпаття» виходять у вівторок (8 сторінок) та у суботу (16 сторінок). Тираж суботнього випуску – 12 013 примірників. Головний редактор – Мирослава Галас. На сторінках газети є реклама, що свідчить про успішність у контексті певних доходів редакції.
У видання є електронна версія – novzak.uz.ua

Видання «Срібна Земля» також стартувало на початку незалежності України і свого часу було справжньою кузнею журналістських кадрів Закарпаття. Втім, у другій половині 90-х з цією газетою сталося приблизно таке, як свого часу з телеканалом «ТВі» – через конфлікт з власником значна частина колективу пішли з редакції і створили нову з дуже подібною назвою – «Срібна земля-ФЕСТ».

Зараз це видання, по суті, немає ні впливу, ні популярності 90-х. Виходить щочетверга на 12-ти сторінках, тираж – 2 500 примірників. Головний редактор – Анатолій Костюх. У випуску газети, що потрапив до моніторингу, не зафіксовано реклами (за винятком приватного духовного закладу, який належить власнику цієї ж газети).
Видання має електронну версію – sz.uz.ua

Тижневик «РІО» почав виходити у другій половині 90-х років. Сьогодні випуск щосуботи на 16-ти сторінках, наклад – 14 050 екз. Це, як уже згадано, найтиражніше в області. Головний редактор – Петро Гойс. На сторінках газети є реклама, тож можна говорити, що редакція від творчої діяльності має певний дохід.
У газети є сайт – rionews.com.ua

Міська муніципальна газета «Ужгород» – виходить, згідно з датою свідоцтва реєстрації, із 1999-го року. На початку 2015-го року була незрозуміла спроба міської влади ліквідувати газету, втім влітку того ж року видання відновило випуск. На сьогодні газета ще не роздержавлена.
Виходить щосуботи, тираж – 1 500 примірників. В.о. головного редактора – Олексій Мегела. У випуску, який потрапив до нашого моніторингу, не зафіксовано комерційної реклами.
Газета має власний сайт-версію – gazeta-uzhgorod.com

Тижневик «Панорама», на відміну із вищезгаданих, має редакцію не в Ужгороді, а в Мукачеві. Газета у нинішньому вигляді, згідно з даними свідоцтва реєстрації, існує із 2003-го року. Втім, редакція позиціонує себе як найстаріша газета Мукачева та району, що виходила із 1945 року під назвою «Прапор Перемоги», а із 1990 року була перейменована на власне «Панораму».
Газета виходить щочетверга, має 12 сторінок, тираж – 6 100 примірників. Головний редактор – Василь Гарагонич. На шпальтах випуску є реклама, що свідчить про успішність з точки зору отримання доходів.
Щодо електронної версії, то у газеті вказується ресурс pmg.ua Цей сайт працює як повноцінне онлайн-медіа, а для авторизованих користувачів надається доступ до матеріалів власне газети.

Газета «Неділя» виходить у світ із 2003 року. Нині – щоп’ятниці на 16-ти сторінках, тираж – 11 500 екземплярів. Головний редактор – Оксана Островерх. На шпальтах газети присутня реклама.
Електронний варіант газети можна знайти за адресою – nedilya.net

Тижневики-молодняки: з 2013-го і до 2016-го
У 2013 році на лотках з’явилася нова газета – «Карпатський об’єктив». Виходить щочетверга на 16-сторінках, наклад – 5 000 примірників. Головний редактор – Олег Сембер. Реклама є.
Електронна версія газети – ko.net.ua

У 2015 році в Ужгороді почала видаватися газета «Наш Ужгород», контент якої спрямований лише щодо тематики обласного центру. Виходить по п’ятницях, кількість сторінок – 12, тираж 5 000 примірників, реклама присутня. Головний редактор – Олена Колодій.
Щодо електронної версії, то у вихідних даних вказується сайт zakarpatpost.com. Власне ресурс не є електронною версією видання, а виглядає скоріше як інформаційний партнер проекту, який має одного власника.

У вересні 2016 року вийшло друком нове видання – «Карпатський Вісник». Газета виходить по суботам, має 16 сторінок, тираж – 1 000 примірників. Головний редактор – Анатолій Костюх. У першому номері, що потрапив до нашого моніторингу, комерційної реклами не розміщено.
Видання має електронну версію – karpatvisnuk.com.ua

На вибір угорськомовного читача – чотири газети
На Закарпатті проживає чисельна національна меншина угорців, тож, відповідно, є й угорськомовна преса.

«Kárpáti Igaz Szó» – позиціонує себе як найстаріша угорськомовна газета краю, яка видається із 1920-го року. Виходить двічі на тиждень – у четвер (8 сторінок + 8 окремих сторінок з ТБ-програмою) та суботам (8 сторінок). Тираж четвергового випуску – 4 720 примірників. Головний редактор – Елемер Кьосегі. Інтернет-версія видання – kiszo.hhrf.org

Тижневик «Info Kárpát» – виходить по четвергам на 16-ти сторінках. Дата заснування – 2003 рік. Тираж – 7 330 примірників. Головний редактор – Степан Сабослай. У всесвітній мережі видання доступне за адресою – karpatinfo.net

«Noplopó» – приходить до читача також по четвергах на 16-ти сторінках. Дата заснування – 2009 рік. Наклад – 4 080 екземплярів. Головний редактор – Ільдія Собослай.

«Kárpátalja» – угорськомовна газета, яку видають у четвер на 12 сторінках. Дата заснування – 2000 рік. Тираж – 14 000 примірників. Головний редактор – Ференц Молнар. Інтернет-адреса газети – karpataljalap.net

Зійшли з дистанції
Варто згадати і про закарпатські газети, які перестали виходити з 2014-го року.

У листопаді 2014-го припинився випуск газети «Срібна Земля-ФЕСТ», яку засновано у 1996 році (після згадуваних події щодо газети «Срібна Земля»). На початку 2015-го року редакція відновила випуск на якийсь період, втім сьогодні газета не виходить і, схоже, уже остаточно відійшла в історію.

Всередині 2014 року ліквідовано редакцію тижневика «Старий Замок-Паланок».

Із 2015-го року перестала друкуватися газета «Європа-Центр», яка орієнтувалася на російськомовну аудиторію області.

У 2015 році зникла газета «Відомості міліції», яка виходила із 1996 року. Це видання спочатку було відомчим, втім із середини 2000-х стало по суті приватною власністю її головного редактора. У 2015 році керівництво обласного МВС вирішило не співпрацювати із приватною газетою.

У 2015 році покинула медіаринок і тижнева газета «Закарпатська Правда», яка позиціонувала себе як найстаріше видання краю.

Ярослав Гулан,
регіональний представник
Інституту масової інформації
в Закарпатській області

Блог: Ярослав Гулан друк газети ужгород

Знак гривні
Знак гривні