Київ-2016: чемпіонат із забудовної вакханалії

Дарницький - один з найбільних за чисельністю район в Україні - 332 тис. офіційно зареєстрованих мешканців, а Позняки - це район з найвищою густотою населення, де, наприклад, в мікрорайоні Позняки-2 на 27 гектарах проживає близько 25 тис. людей. Тобто один з нових мікрорайонів Києва фактично за чисельністю дорівнює районному центру України. Однак, інфраструктура Позняків, та й Дарницького району, загалом, не відповідає потребам мешканців. У нас відсутні дитячі садки, школи, заклади охорони здоров'я, зони відпочинку, катастрофічно не вистачає зелені. Проблема з рухом та паркуванням транспорту не вирішується, що створює додаткові обмеження життєвого простору.
У мене є питання до очільників Києва: як так сталося, що новий район Києва замість того, щоб бути комплексно розбудованим та стати флагманом сучасності перетворився на депресивне, безрадісне пекло для жителів?
Відповідь на це питання я знаю: багаторічні дії влади спричинили хаотичну забудову і знищення середовища існування.
Фактично всі очільники, які керували містом за останні 20 років доклалися до ситуації перетворення Києва на небезпечного похмурого нелюдського монстра.
Однак, якщо за Януковича і Попова, активістам вдавалося протистояти незаконним забудовам та захищати права киян, то зараз ситуація зайшла у глухий кут. Щодня на різних конфліктних точках міста відбувається побиття та переслідування активістів, псування майна, безжальне знищення залишків природи - парків, скверів, озер.
За Кличка передбачається пропхнути новий генплан столиці, в якому всі незаконні оборудки будуть легалізовані, а таких назбиралося за різними оцінками від 6 до 9 тисяч.
КМДА та провладна більшість у Києвраді замість того, щоб досягати балансу інтересів різних стейкголдерів просуває та захищає інтереси виключно забудовників та сильних світу цього. І зрозуміло чому. Бо в постколоніальній країні із слабкими державними інститутами значення мають статус та гроші. А думка та слово громади - це пустий звук. І, на жаль, подолати цю ситуацію практично у законний та правовий спосіб неможливо. Чому? Можливо тому, що закон і право у Києві не діють?
Я ставлю це питання, бо маю реальний приклад - засипання Качиного озера на розі Здолбунівської та Григоренка. Рік тому його вже пробували засипати, проте вчасно втрутилися небайдужі. Напередодні виборів Кличку прийшлося зупинити забудову пообіцявши, що на цьому місці буде зелена зона. Однак, як кажуть в Україні "обіцянка-цяцянка".
У позаминулу п'ятницю, 11 березня, забудовник КП "Житлоінвестбуд-УКБ" знову продовжив засипати озеро. Як з'ясувалося, у документах відсутній будь-який спогад про водойму. За думкою бюрократів - це кусень землі. Тут збираються побудувати шестисекційний будинок на 1300 квартир. Частину із них (близько 100) нададуть потерпілим від Еліта-Центру. Влада використовує елітацентрівців для торпедування забудови та боротьби із місцевими активістами.
Крім того, КП "Житлоінвестбуд-УКБ" за рік спробував легалізувати документи на забудову, зібравши такі-сякі дозволи у друзів по фракції. Щоб ви знали очільник цього КП Непоп - сам депутат Київради від БПП. Однак, якість дозвільних паперів мають перевірити уповноважені органи та визначити їхню відповідність вимогам. А поки буде тривати цей процес озеро благополучно засиплять. Загинуть риба, рослини, птахи, що гнізняться в очереті.
Відкритими залишаються питання соціальної інфраструктури, бо на Позняках-2 на 25-тисячний мікрорайон є лише один дитсадок на 320 місць. Інші заклади, а це ще один садок, початкову школу, середню школу, школу мистецтв, спортивний заклад так і не було зведено. Отже, що додасть мікрорайону будівництво ще одного житлового комплексу, окрім чергового зниження якості життя?
Найогидніше - це брехня в очі від представників влади заступника Кличка пана Спасібка і голови Дарницької РДА пана Сінцова, що це не озеро та качки не мають значення. Чомусь місцева влада не бачить і не контролює ситуацію з десятками злочинів, наприклад, з розміщенням на проспекті Григоренка декількох небезпечних газових заправок. Одна з них знаходиться прямо на мостовому переході по Григоренка над проспектом Бажана і станцією метро "Позняки". Уявіть, що може трапитися, якщо хтось із персоналу порушить правила протипожежної безпеки?
Навіть, якщо ви уявили щось жахливе воно не у повній мірі описує ситуацію безвідповідальності, бездіяльності та безкарності, в якій перебувають київські очільники.
У мене ще залишилося одне питання: Чому мер не виходить до людей?
Я навіть не сподіваюся отримати на нього відповідь.

Матеріали за темою:
Озеро на Позняках в Києві зібралися перетворити в чергову висотку
Забудова на Позняках: У КМДА відмовилися зупинити роботи на скандальному будівництві по вулиці Здолбунівській у Києві.
Возле Киеврады митинговали противники и сторонники застройки озера на Позняках в Киеве

Блог: Світлана Благодєтєлєва-Вовк злочин київ архітектура

Знак гривні
Знак гривні