7 переваг на користь участі в акціях

Коли перед тобою, або громадою стоїть складна проблема, то поневолі починаєш напружуватися і нервуватися. Проте важливо перетворити потенціал у енергію, думку - в дію, намір - у вчинок, минуле - в майбутнє.
Сьогоднішній досвід участі в акції Молодь НАН - за реформу науки, а не бюджетний дерибан!" дозволяє заявити про переваги активізму.
По-перше, це фізичний стан: адреналін рве судини, кожна клітина шепоче "я - жива!", суглоби несподівано становляться гнучкішими, голос посилюється та набуває незвичного багатства тембру. Одним словом - підвищується життєвий тонус.
По-друге, це настрій. Свіже вранішнє повітря і сонячні промені спричиняють позитивний зворотній зв'язок: ти радісно перебуваєш в очікуванні якщо не чуда, то хоча б пригоди.
По-третє, це спілкування. Під час акцій воно здебільшого є невербальним, тобто відбувається мовою тіла: ти посміхаєшся, махаєш руками, неусвідомлено рухаєшся у темпі перебігу подій. А навколо тебе дійсність віддзеркалює однодумців, які спілкуються і рухаються так само.
По-четверте, це динаміка. Вона може бути повільною, коли ти проходиш біля поліцейського, спостерігаючи його реакцію на акцію. Або ламаною - це коли треба підбігти за групой товаришів, які випередили тебе у русі за маршрутом.
По-п'яте, це звуки вулиці, які поєднують у собі вигуки, сміх, стукіт барабанів, музику, рух колони людей, авто. Вони породжують унікальну поліфонію, частиною якої є твоя здатність народжувати хвилі.
По-шосте, це відносини. Вони приязні, доброзичливі, толерантні. Тебе ввічливо пропускають при нагоді, посміхаються, пригощають чаєм/кавою/шоколадкою. Здивуванню немає меж - людяна атмосфера затоплює середовище.
По-сьоме, це безцінна можливість вплинути на те, що відбувається в країні, зробити те, що ти взмозі, стати частиною сили, що змінює світ.
Запрошую зануритися у світ активізму:
підписати петицію "Врятуймо науку України!" та взяти участь 9 грудня у акції "Геть руки від науки!"

Блог: Світлана Благодєтєлєва-Вовк мон наука реформи

Знак гривні
Знак гривні