Україна - Іран: огляд торгівлі

Підписана у липні цього року угода щодо ядерної програми Ірану стане поворотним моментом у відносинах між цією країною і світовим співтовариством. Міжнародний бізнес поспіхом готується до того буму, який почнеться після зняття економічних санкцій з Ісламської Республіки.

Звісно, у гонці експортерів та інвесторів перемагатимуть ті, для кого ринок Ірану втратив свою екзотику. За даними Міжнародного торгового центру ЮНКТАД/ВТО імпорт Ірану у 2014 році перевищив 55,7 млрд. USD. При цьому майже 2/3 валютних надходжень від торгівлі із «закритою» країною розподілили між собою у нерівних пропорціях Китай, ЄС, Індія і Туреччина.

Україна поки що посідає скромне місце серед інших 56 торгових партнерів республіки, які переважно забезпечували екс-агресора товарами агропромислового комплексу.

Імпорт Ісламської Республіки Іран у 2014

За даними Держстату сукупний товарообіг між Україною та Іраном у 2014 році склав 756,1 млн. USD, у 1-му кварталі 2015-го - 262,5 млн. USD. В цілому торгівля між країнами в очікуванні «економічного дива» навіть дещо уповільнилася - експорт в 2014 році у порівнянні із 2013 зменшився на 11,4%, імпорт - на 37,1%.

Як відзначають у своєму липневому огляді аналітики ДП «Держзовнішінформ», ключовою вітчизняною групою експорту до Ірану є товари агропромислового комплексу - 591,2 млн USD (84% від загального обсягу продажів в 2014 році). Галузь АПК стала єдиною, де не спостерігалося скорочення. Навпаки, поставки сільгосппродукції з України в І кварталі 2015 року стрибкоподібно зросли - на 252% (!) завдяки експорту зернових, соняшника та олії такими компаніями як "ГЛЕНКОР ГРЕЙН УКРАЇНА", "Кернел-Трейд", ДП з іноземними інвестиціями "Сантрейд", ТОВ «ГРАНУМ ІНВЕСТ».

На другому місці за обсягами вивозу в Іран - продукція машинобудування із чіткою динамікою до скорочення поставок (97,1 млн USD в 2014 році проти 151,4 млн USD у 2013). Відвоювати для себе частку на ринку Ірану роблять спроби такі підприємства як ДП НВКГ "ЗОРЯ" – «МАШПРОЕКТ» в галузі енергетичного машинобудування, АТ "Мотор Січ" із власними комплектуючі до авіатехніки, "ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ СТРІЛОЧНИЙ ЗАВОД" і ПАТ "КРЮКІВСЬКИЙ ВАГОНОБУДІВНИЙ ЗАВОД" щодо залізничного обладнання.

Блог: woldemar_g торгівля іран імпорт

Знак гривні
Знак гривні