Результати виборів в Молдові

Вибори-2014 в Молдові пройшли під знаком боротьби трьох основних політичних напрямків.
З одного боку це проевропейська правляча коаліція; з другого - партії, які орієнтувались (користувались підтримкою та отримували фінансування) на росію, а з третього - комуністи, які не дуже хочуть орієнтуватись на путіна, але й не підтримують активну інтеграцію Молдови до ЄС.

В результаті, з невеликою перевагою, перемогла коаліція з трьох проевропейських партій. Ліберально-демократична партія Молдови (PLDM) змогла набрати 20,16% голосій, й зайняла друге місце, Демократична партія (PDM) набрала 15,8%, а Ліберальна партія (PL) - 9,67%.
Таким чином, проевропейська коаліція отримала хитку більшість в 55 мандати з 101.

Партія соціалістів (PSRM) колишніх комуністів Гречаної-Додона отримали 20,51% голосів та 25 мандатів. Партія виступала під гаслами вступу до "митного союзу" та користвалась публічною підтримкою путіна й кремля.

Колишні багаторічні правителі Молдови - Комуністична партія (PCRM) отримала 17,48% й 21 мандат. Комуністи не є однозначно проросійською силою, а скоріше є "багатовекторними". Вони виступають за "постанову національних інтересів во главу інтеграційних процесів".

Слід додати, що ще дві проросійські сили "комуністи-реформатори" та "Вибір Молдови - таможенний союз" набрали 4,9% та 3,45% відповідно. Й у підсумку відтягнули частину голосів на себе та не дали соціалістам й комуністам набрали більше.

Тепер депутати мають створити нову коаліцію, після того, як результати виборів затвердить Конституційний суд.
Термін роботи молдавського парламенту - чотири роки.

Вибори в Молдові

Блог: pbest єс молдова вибори-14 вибори раша кандидати Європа

Знак гривні
Знак гривні