Газові п'ятнашки України (інфографіка)

Україна має запаси всіх видів паливно-енергетичної сировини (нафта, природний газ, вугілля, торф, уран тощо), проте ступінь забезпеченості ними, обсяг видобутку та використання неоднакові, і в сумі ці запаси не забезпечують необхідного рівня енергетичної незалежності держави.

Природний газ складає найбільшу частку серед джерел постачання первинної енергії в Україні.

Імпортує, видобуває, переробляє, забезпечує транспортування і постачає газ споживачам НАК «Нафтогаз», а от ціни на нього встановлює Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики. При цьому існує розмежування цін для населення, бюджетних організацій, теплогенеруючих підприємств і промисловості.

Більшість громадян вважає такий підхід зумовлено тим, що газ для населення видобувається в Україні і є значно дешевшим за імпортований газ, який споживає промисловість та ТКЕ. Проте у своєму нещодавньому інтерв’ю виданню «Бізнес» голова правління НАК «Нафтогаз» прямо заявив, що його підприємство сьогодні зобов’язано змішувати газ внутрішнього видобутку з імпортним і поставляти цей газ для потреб населення та бюджетних організацій. З цього виходить, що різницю в цінах закупівлі і реалізації газу, а, отже, і прямі збитки НАК «Нафтогазу», компенсуються прямими або опосередкованими бюджетними трансферами.

Доки не буде встановлено єдиної ринкової ціни для всіх категорій споживачів, уряд України продовжуватиме грати у газові п’ятнашки, як це було і в минулому році, і в позаминулому…

Газові п'ятнашки України - 2013

Інформацію наведено станом на 2013 рік, джерела:
- статистика зовнішньої торгівлі - http://www.trademap.org/
- обсяг видобуток газу - http://mpe.kmu.gov.ua/
- структура споживання газу - http://kompek.rada.gov.ua/
- фінансова звітність НАК «Нафтогаз» - http://stockmarket.gov.ua/
- статистика платіжного балансу і Державного бюджету - http://www.bank.gov.ua/

Блог: woldemar_g газ Нафтогаз імпорт

Знак гривні
Знак гривні