В Острозькій Академії звернулись до академічної спільноти Росії та світу

У Монастирському саду. Колаж Ж.Бродського-Аліґ'єрі.

Звернення до світової академічної спільноти та
академічної спільноти Російської Федерації.

Шановні колеги!

Професори, викладачі та студенти першої вищої школи Східної Європи — Острозької академії, яка сьогодні є членом Європейської Асоціації університетів (EUA), — звертаються до Вас в нелегку хвилину конфлікту, що розвивається між Російською Федерацією та Україною.

Учорашня підтримка Радою Федерації звернення Президента Росії з приводу введення в Україну військового контингенту, а також дії російських військ в Криму фактично означають початок озброєного вторгнення. На наше глибоке переконання, на сьогодні російська громадськість дезінформована щодо ситуації в Криму та Східній Україні силами, що намагаються розпалити ворожнечу між нашими народами, втягнути наші країни в криваву війну, в якій не буде переможців та переможених. Відповідально заявляємо, що в Україні як у вільній та демократичній державі не простежується ніяких ущемлень прав національних, мовних чи релігійних меншин, а колектив Національного університету «Острозька академія» докладав та буде докладати усіх зусиль для підтримки атмосфери релігійної та національної толерантності.

Нагадуємо, що в XVI — XVII століттях саме Острозька академія, де побачило світ перше повне друковане видання слов’янської Біблії, була світочем ученості слов’янського світу, а острозькі видання користувались величезною популярністю в Москві та Росії. Сьогодні наші викладачі та студенти продовжують розвивати та поглиблювати культурні зв’язки між нашими народами, беручи участь в конференціях, обговорюючи з російськими колегами актуальні наукові проблеми, обмінюючись публікаціями. Ніколи у нас не виникало нерозуміння з приводу мови чи культури. Мова науки та освіти — це мова миру та співробітництва.

Дорогі колеги, просимо Вас усіма доступними засобами вплинути на вище керівництво Російської Федерації та зробити все можливе для попередження війни між нашими народами.

З повагою та надією на мир,

Колектив Національного університету «Острозька академія».

Обращение к академическому сообществу Российской Федерации на русском языке

Також звернення вже розмістили на сайтах Іслам в СНД, журналу "Ab Imperio", та газети "День".

Блог: s1gh6 війна Острозька академія росія

Знак гривні
Знак гривні