Ляшко і Шилова: який ішов, таку й знайшов

У своєму блозі "Регіоналівський вовк у опозиційній овечій шкурі" на "Кореспонденті" лідер Радикальної партії імені себе Олег Ляшко ганить Порошенка за дружбу з регіоналами й інкримінує опозиції можливу з її боку підтримку цієї кандидатури на виборах мера Києва. При цьому як самопроголошений "апостол Юлі" радикал знову згадує качанівську бранку, традиційно оцінюючи все у світлі її постаті:

"Дожились, головним "опозиціонером" столиці може бути вчорашній міністр в уряді Азарова. 23 квітня минулого року, коли Юлія Тимошенко боролась за своє життя в тюрмі, Порошенко брав участь у засіданні політради Партії регіонів, про що писав журналіст Мустафа Найем. Це вершина цинізму - робити з Порошенка мера Києва на горбу Юлі. Думаю, причина, чому "опозиційні" вождики можуть на це погодитися, банальна - величезні гроші. До речі, ще два тижні тому я писав про те, що співзасновник Партії регіонів Порошенко може бути "єдиним опозиційним" кандидатом. Тоді сам Порошенко ніяк на це не відреагував, тримаючи безсоромно мовчанку. А декілька депутатів від "Батьківщини", коментуючи цю новину, не підтвердили, але і не спростували її. Вірю, що незважаючи на такий цинізм керівництва так званої опозиції, у киян вистачить розуму не підтримувати регіоналівського вовка у опозиційній овечій шкурі".

Одначе така завжди підкреслена побожність у ставленні до Юлі, не завадила Олегові Ляшку взяти у штат своїх помічників-консультантів колишню регіоналку і полум'яну борчиню проти Юлі, депутата дніпропетровської облради Вікторію Шилову.

У листопаді-грудні 2004 року, будучи редактором соціально-політичних програм Дніпропетровської обласної державної телерадіокомпанії, Вікторія Шилова брала участь у місцевому Майдані, підтримуючи Віктора Ющенка. Одначе вже на наступних виборах пройшла в депутати облради по списку Блоку Лазаренка, фракція якого разом Партією регіонів та КПУ створили біло-блакитно-червону, «антипомаранчеву» більшість. Невдовзі Шилова стає гендиректором ДОДТРК.

На цій посаді вона перебувала до конфлікту з тодішнім головою облдержадміністрації, спочатку «ющенківцем», а потім «тимошенківцем» Вікторем Бондарем (нині - депутат ВР з фракції ПР). Тривала боротьба Вікторії Віталіївни за гендиректорську посаду, що знайшла своє пряме й детальне відображення в ефірі обласної студії державного телебачення, зокрема у вигляді спеціального телемарафону, закінчилася не на її користь.

У своїх коментарях Шилова заявляла, що до її зняття з керівної посади доклалася сама Юлія Тимошенко, на той час прем'єр-міністр України. При цьому звільнена посилалася на інформацію, отриману від очільника Держкомтелерадіо Анатолія Мураховського.

Згодом Шилова зблизилася з СПУ Олександра Мороза, очоливши місцевий осередок Союзу Жінок України - громадської жіночої організації, котрою на всеукраїнському рівні керувала соціалістка Валентина Семенюк. Але найповніше Вікторії Віталіївні вдалося розкрити свої таланти в «біло-блакитній» команді.

У президентську виборчу кампанію вона активно агітує за Януковича і ще палкіше - проти своєї особистої кривдниці Юлії Тимошенко. Так, Вікторія Віталіївна запам'яталася дніпропетровським глядачам численними телевізійними сеансами з викриття всієї підноготної політичної кар'єри й бізнесової діяльності прем'єрки. Особливо яскравим став номер з продуктовими наборами від БЮТ з простроченим терміном давності, названий Вікторією Віталіївною "Сдохни, не мой народ".

При цьому на дніпропетровських телеекранах Шилова з'являлася з косою «а-ля» Тимошенко. Цим Вікторія Віталіївна ніби підкреслювала, що їй така зачіска більше пасує. А ще вона дорікала Леді Ю неукраїнським корінням, називаючи її «вірменською дівчинкою» за прізвищем Грігян.

В той же час газета "Правий берег", яку випускає і редагує Шилова, рясніє заголовками штибу: "Тимошенко повертає "чорні списки журналістів"?"; "Схема підкупу виборців придумана технологами БЮТ?"; "Тимошенко влаштує Україні "Холодомор"; "На фінансування потреб Тимошенко вкрадено 6 мільярдів?", "Олександр Мороз: "Луценко робить ставку на Тимошенко, але мине ще небагато часу і він буде її ВОРОГОМ" - зокрема такі публікації були надруковані в грудневому "ПБ" №9 за 2009 р.

Цілком природно, що вдруге мандат депутата обласної ради Вікторія Шилова здобула вже в списку Партії регіонів. Її заслуги були оцінені партійним керівництвом гідними посади заступника облради. «Медовий місяць» з "регіонами" у Вікторії Віталіївни розтягнувся на два роки.

Вона була виключена з ПР та звільнена з посади заступника голови Дніпропетровської обласної ради після того, як відмовилася голосувати за відозву облради на підтримку діяльності міністра освіти Дмитра Табачника.

Сама ж Шилова додає до причин сурових санкцій щодо неї з боку місцевого керівництва ПР, її критичне ставлення до запроваджуваного на Дніпропетровщині пілотного проекту медичної реформи і активну протидію новаціям, які призводять до скорочення лікувальних закладів, а відтак позбавляють населення права на отримання необхідних медпослуг. За словами опальної регіоналки, вона була виключена без її відома, не маючи можливості захистити власну позицію.

В Партії регіонів Шиловій закидають порушення партійної дисципліни, використання службового становища й застосування адмінресурсу у власних цілях, що проявилося в організаціях публічних заходів, як от зустрічей в державних установах з трудовими колективами та ще й в робочий час. Також серед пунктів звинувачень фігурують антисемітизм і ксенофобія в матеріалах «Правого берега».

Одначе позапартійний статус В. Шилова, за сталою традицією, зберігала недовго. Нині вона вже членкиня СПУ, що не завадило їй увійти до штату помічників-консультантів лідера Радикальної партії.

В понеділок, 11 лютого під час інтерактиву зі слухачами радіо «Ера» в передачі «На слуху», гостем якої був Олег Ляшко, мені вдалося поставити депутату питання про партійну полігамність Шилової і ось яку відповідь отримав:

- Коли ви говорите «колишня та», «колишня та», «колишня та»... я вам скажу, що ми запрошуємо до нашої команди і вас, якщо маєте бажання радикальних змін в країні на краще. Ми запрошуємо всіх нормальних людей - активних, енергійних, бойових, а хто де колишній... Ну, життя в нас таке, що всі десь хтось був, розумієте? Коли ви вже згадали про «Громаду», давайте згадаємо, що Юля теж була в «Громаді», то що це - злочин? Давайте згадаємо інших політиків, зрештою Черчилля, який за час своєї великої політичної кар'єри п'ять чи сім разів міняв партії. Тобто ставити в гріх це людині, що вона «колишня», врешті решт в неї могли розійтися позиції з іншими партіями. Тому людина шукає партії, які відповідають її переконанням.

Щодо Черчилля, то Ляшко здорово загнув, бо наскільки мені відомо, легендарний британський політик спочатку був консерватором, потім, через незгоду з політикої партії, перейшов до лібералів, а згодом повернувся у консерватори. Тобто не стрибав по партіям без упину. Може я чогось не знаю, принаймні, такі дані про прем'єр-міністра Великобританії можна прочитати у Вікіпедії.

Шилова ж, коли їй вказують на двері в одній партії, по дорозі до дому вступає в другу, засинає вже з третьою, дивиться сон про четверту, прокидається з п'ятою, протягом дня стає членом шостої, а ввечері все знову повторюється. І так без кінця.

Якщо Юля для Олега Ляшка - це святе, принаймні на словах, то чи не грішить він з Шиловою, котра на минулих президентських виборах палко агітувала за прагматика і господарника Януковича як єдиний шанс для порятунку країни саме від згубної популістської політики Тимошенко?

Якщо Ляшко не погребував "регіональною" шкурою Шилової, яку вона змінює, немов хамелеон, то які претензії в нього можуть бути до Порошенка?

Отака "шиловщина" пронизує українську політику, як бур'ян, що своїми буйними сходами не дає зійти і вирости молодим, свіжим і здоровим паросткам. А "городники" на зразок Ляшка турботливо пестують все нові й нові сходи осоту. Тож замість того, аби комусь погрожувати своїми вилами, краще б застосував би їх за прямим призначенням на власних грядках.

Блог: Олексій Мазур Вікторія Шилова РПЛ Петро Порошенко Олег Ляшко

Знак гривні
Знак гривні