Біфф Теннен... з Єнакієвого. Те, що відбувається зараз в Україні, нагадує події в к/ф "Назад, у майбутнє"-ІІ

Коли переглядаю ІІ-гу частину фантастичної кінотрилогії "Назад, у майбутнє!" (1989 р), ніяк не можу позбутися аналогій з сучасними українськими реаліями.

Через ворожі підступи та промахи головних героїв культової стрічки - самих мандрівників у часі - їхнє життя перетворюється на суцільне жахіття. Низка фатальних подій призводить до часово-просторового парадоксу, внаслідок чого утворюється інша - викривлена реальність, в якій все летить шкереберть, стає з ніг на голову, набуває потворних форм. Відбувається те, що не мало статися за будь-яких обставин, хіба що могло примаритися у кошмарному сні. Світом правлять злодії, а добрі люди потерпають від їхніх безчинств.

Недолугий злодюжка Біфф Теннен, чиє реальне місце в житті бути не більше ніж автомийником - стає найбагатшою та найвпливовішою людиною в місті, а городянам насаджується культ його особи. Стрімкий злет основнаний на обмані. З далекого майбутнього йому до рук потрапив спортивний альманах за 1950-2000 рр. із вказаними результатами різноманітних змагань. Свої капітали він зробив на ставках, пояснюючи точність прогнозів неабияким везінням.

В підсумку під Біффом Тенненом опинилися бізнес, влада, поліція, суди. Все ним куплено, підім'ято під себе, узурповано. В місті торжествує беззаконня, процвітає корупція і вулична злочинність - раз по раз спалахуть перестрілки. Символом таких змін стала побудова Біффом Тенненом величезного готелю й казино на місці палацу правосуддя.

Головні герої картини - винахідник машини часу, науковець Еммет Браун (Док) та його молодший друг Марті Макфлай усвідомлюють, що самі винні у такому розвитку подій, адже перебуваючи в майбутньому останній спокусився на спортивний альманах з метою легкого заробітку. Док категорично відмовив Марті, затсерігши від використання наукових винаходів з корисливою метою, та викинув спортальманах у сміттєвий бак. Але розмову підслухав старий Теннен і вирішив скористатися ідеєю. Вилучивши момент, дідуган викрадає машину часу і потрапляє на ній у минуле, де передає спортивний альманах самому собі, тільки молодому.

Так от, коли я дивлюся на цього розкошуючого Біффа Теннена, якийй ніяк не насититься своєю безмежною владою, не можу позбутися від думки, що він дуже когось нагадує. За життєвою долею, манерами поведінки, навіть комплекцією... Як же він схожий на Віктора Федоровича! З нечуваною розкішшю Межигір'я, встановленим авторитарним режимом, власноруч знищеним правосуддям та поверненням в країну лихих дев'яностих в плані криміногенної ситуації. З такими самими як і в кіноперсонажу більш ніж сумнівними біографією, мораллю та ІQ.

Знав би Томас Френсіс Вільсон, що матиме прототипа свого героя, який за два десятки роки після виходу фільму на екран, зможе відтворити кіносюжет в реальності та ще й в масштабах найбільшої європейської країни...

У фільмі головною причиною викривлення природного ходу подій став потрапивший з майбутнього у нечисті руки спортивний альманах. В українських же реаліях головною бідою, яка спричинила ланцюгову реакцію, що призвела до викривлення і жахливого спотворення по-європейськи гідного майбутнього країни, стала криза відносин всередині Помаранчевої коаліції, зокрема між її лідерами. Відтак до влади в Україні прийшов не вигаданий, а цілком реальний і конкретний Біфф Теннен з Єнакієвого.

Але хотілося б нагадати невтішний кінець кіношного персонажу: в підсумку, той завжди опинявся в лайні. В прямому смислі слова. У всіх трьох частинах: то у вантажівку з перегноєм вріжеться, то візок з кобилячим кізяком на себе переверне і - по вуха у нечистотах. Подивимося, як воно буде в натурі. Принаймні, ялинковий вінок на єнакієвського Біффа Теннена вже падав, а сам він давно перетворився на ходячий конфуз...

Блог: Олексій Мазур україна Єнакієве Віктор Федорович у майбутнє!" Біфф Теннен "Назад

Знак гривні
Знак гривні