Богдан Гаврилишин: «Коли Янукович був губернатором, то хотів самостійно займатися керівництвом, а не слухати накази з Москви».

Богдан Гаврилишин: Коли Янукович був губернатором, то хотів самостійно займатися керівництвом, а не слухати накази з Москви
До свого 85-річчя видатний громадський та політичний діяч Богдан Гаврилишин презентував книгу мемуарів "Залишаюсь українцем" в якій, окрім іншого, згадується й про багатьох колишніх та діючих політичних діячів України.

У своїй новій книзі спогадів «Залишаюсь українцем» радник президента Л. Кравчука, чотирьох голів Верховної Ради та трьох Прем‘єр-Міністрів України Богдан Гаврилишин дав характеристики не лише колишнім, але й багатьом нинішним вітчизняним можновладцям.

Зокрема, описуючи свою співпрацю з Віктором Януковичем, автор каже: «Коли Янукович був губернатором Донецької області, він не дозволяв російських інвестицій. Він сам хотів бути керівником, а не слухати накази з Москви, які б почали надходити з великими російськими інвестиціями, й чого, до речі, боялись донецькі олігархи».
Також Б. Гаврилишин згадує, як він, коли був радником Януковича 2003 року, допоміг організувати приватну зустріч тодішнього прем’єр-міністра з президентом Єврокомісії Романо Проді. В. Янукович був задоволений результатами цієї зустрічі, проте невдовзі Гаврилишина звільнили. Як він згадує в своїй книзі, дзвінок з такою вимогою надійшов від Президента Кучми. «Думаю, що Кучма дзвонив Януковичу за порадою Медведчука, бо сам Кучма ставився до мене дуже позитивно», - відзначається у мемуарах.

Аналізує автор й причини поразки Помаранчевої революції. Перш за все, це були особисті помилки Віктора Ющенка, особливо - в питанні підбору керівних кадрів. «Так, Ющенко був патріотом, який цікавився історією, культурою, фольклором України…. Проте він залишив Україну у «втомленному стані» з іміджем радше неефективної держави, ніж моделі для інших країн СНД, як усі сподівались», - резюмує Б. Гаврилишин.

Раніше, у своїй попередній книзі "До ефективних суспільств. Дороговкази в майбутнє", науковець писав, що Україні для економічного розвитку вкрай важливо не тільки поступове зближення з ЕС та приведення свого законодавства до европейських норм, але й потрібно зберегти в країні природні монополії (пошту, залізницю) й стратегічні підприємства у державній власності, але з професійним, а не політичним управлінням й менеджментом. А для цього протрібно, щоб і державою керували дійсно якісні державотворчі управлінці з стратегічним мисленнями та політичною й суспільною відповідальністю.

Презентація спогадів «Залишаюсь українцем» відбулась в день 85-ювілею автора в Українському домі. Під час презентації, Патріарх Київський і всієї України Філарет вручив Богдану Гаврилишину церковну нагороду - орден Св. Рівноапостольного Князя Володимира. А привітати імениника прийшли колишній глава УГКЦ Любомир Гузар, нинішній глава УПЦ КП Філарет, академік Іван Дзюба, народний депутат Леся Оробец, народний артист України Богдан Бенюк, співак Святослав Вакарчук та ін.


Довідка:
Богдан Гаврилишин народився 19 жовтня 1926 року. Перед кінцем Другої світової війни потрапив до Німеччини, 1947 році виїхав до Канади. Очолював Міжнародний інститут менеджменту в Женеві, у 1972 році став членом Римського клубу, у 1973— членом Міжнародної академії менеджменту, 1975 року — членом Світової академії мистецтва та науки.
З кінця 1988 року переїздить в Україну. Створює Міжнародного інституту менеджменту (МІМ-Київ), який першим в колишньому СРСР почав навчати за програмою МВА. За його активної участі в Україні було створено  Міжнародний благодійний фонд «Відродження». Сприяв створенню Міжнародного центру перспективних досліджень.

Блог: pbest Нація книги Поступ янукович україна держава

Знак гривні
Знак гривні