Журналістика має повертатися до християнських цінностей

В Українському Католицькому Університеті пройшла церемонія інавгурації магістерської програми з журналістики. Це третя серйозна програма з журналістики в державі, після Інституту журналістики при КНУ ім. Шевченка та журналістської магістерки НаУКМА.

Як повідомила прес-служба УКУ , на відкритті програми перед студентами виступив відомий журналіст Віталій Портніков, який зокрема відзначив: "Журналістика має повертатися до християнських цінностей, як і все наше суспільство. Поки у нас не буде якісної церковної журналістики, ми перебуватимемо у полоні стереотипів.

У нашій країні практично немає журналістики, яка б розуміла Церкву як повноцінний великий організм, що впливає на суспільство. А Церква – це набагато складніший організм, ніж будь-яка політична чи культурна інституція. Колись нам з нуля доводилось створювати міжнародну, а згодом ділову журналістику в Україні. Ви маєте тут унікальну можливість, навчаючись в УКУ. Адже без церковного представництва у світській журналістиці, медійне коло не є повне».

«Релігійна ситуація в Україні ненормальна, адже відбулася проста зміна обрядовості: з комуністичної на православну, але не відбулося повернення до християнських цінностей у суспільстві», — зазначив Віталій Портніков, - «Це не стосується Галичини, де Українська Греко-Католицька Церква була заборонена під час радянського режиму і те, що вона ніколи не була частиною партійного апарату, дозволяє говорити про цінності, а не про обрядовість. Але на великій Україні, у зв’язку з довголітньою тотальною наругою над моральністю, відбувається повернення не до цінностей, а до обрядовості. І церква у міста починає відігравати роль райкому партії. Цінності, що повинні супроводжувати віру, виявляються нікому не потрібними. Тому я поділяю думку папи Бенедикта ХVI, що часом віруючі люди живуть так, наче Бога немає, а невіруючі, наче Він існує».

Також, на думку редактора ТВІ, існує плутанина релігійного і національного в українському суспільстві. Він також вважає, що в Україні дуже мало журналістів, які добре розбираються в церковній тематиці. «Таких людей можна порахувати на пальцях. Але ж Церква – це набагато складніша організація, аніж будь-яка політична інституція. І доки не буде якісної релігійної журналістики, доти ми будемо перебувати в полоні стереотипів», — резюмував Портніков.

За визначенням журналіста, сьогодні більшість українців є радше формально релігійними: «Церква для багатьох стала інституцією на зразок райкому партії. Люди не йдуть до Церкви за цінностями».

Найважливіше для журналіста – мати внутрішнє розуміння, що все має бути правдою, інакше – нічого не вийде: «Не бійтеся розповідати людям історії, записувати їх, показувати. У цьому і є сенс нашої професії. Журналіст має бути універсальними. Адже ви не матимете перспектив, якщо не створите для себе їх самі. А займатися цим ремеслом треба лише відчуваючи покликання, відчуваючи власну здатність змінити реальність. Для журналістики – це найважливіше. В цій професії можна відбутися лише з репутацією», – підсумував Віталій Портніков.

Крім того, на своєму майстер-класі для студентів УКУ, Віталій Портніков висловив кілька цікавих тез, які занотувала в своєму ФБ  Mariana Karapinka

  • Класична журналістика помирає – тепер кожен ідіот у своєму блозі може щось написати і вважати це істиною у останній інстанції.
  • В журналістиці можна конкурувати, коли не звертати увагу на спеціалізації. Ми розповідаємо людям історії, і не має значення на папері, в картинці чи голосом. Тільки те, що може бути написане, показане і сказане – це добра ідея і має право на існування. Не бійтеся розповідати і показувати історії – бо це сенс професії журналіста. Без універсальності нема успіху. Але це лялька без душі, якщо нема розуміння, що ще все е має бути правдою. Брехню видно по радіо, телебаченні і на папері.
  • Телевізійний журналіст повинен продовжувати писати. Покинути писати, перейшовши на телебачення, то так як покинути кохану, коли тебе взяли на телебачення.
  • Журналістика – це вдала відповідь на вдале питання
  • Коли зростає середній клас, тоді зростає якість журналістики. Якщо людина садить картоплю, щоб вижити взимку, то її мало цікавитиме сторінка про міжнародне життя.
  • Шустер і Кисельов – це два відтінки сірого, але в одного є частинка реальності, а іншого навіть цієї частинки нема.
  • Юлія Тимошенко мені не подобається, але я до останнього буду боротися, щоб вона не сиділа в тюрмі.
  • Угода між Україною і ЄС не повинна бути підписана чи ратифікована: неможливо будувати анти людський режим і спокійно торгувати з Європою.
  • Хороші ресторани в провінції можливі тільки там, де є високий рівень корупції , переважно біля органів влади.
  • Якщо журналіст зароблятиме 1000 баксів в Москві, то він сидітиме біля Казанського вокзалу і проситиме милостиню
В матеріалі використані повідомлення: Офіційного сайту УКУ, агенції РІСУ, ФБ

Студенти УКУ

Блог: pbest україна журналістика змі Церква Духовність

Знак гривні
Знак гривні