Країна чесних чиновників

Шоу довбоносиків

Якщо вірити міжнародної організації "Трансперенсі інтернешнл", Україна в кінці минулого року за рівнем корумпованості займала 134 місце в світовому рейтингу. Поруч з нею в цьому оточенні сусідять такі прекрасні країни, як Сьєрра-Леоне, Зімбабве і, звичайно ж, Гондурас. Більшість громадян, дізнавшись про цей факт, сумно похитують головою: «Хто б сумнівався, та у нас давним-давно все прогнило».

Однак, наскільки я знаю, більшість українських чиновників - абсолютно чесні, порядні люди. Щоправда, з деякими «але». Чесними в цьому середовищі вважаються ті, хто бере хабарі, але відпрацьовує їх.

Наприклад, ви прокралися на мільйони гривень, але «занесли» до прокуратури грошей за те, щоб вона не відкривала проти вас кримінальну справу. І вона все зам'яла. До вас на підприємство прийшли пожежні, санепідстанція, податкова і ще десяток перевірок - ви заплатили і розлучилися з ними друзями на рік, до наступного візиту. Ви заплатили суду - він прийняв потрібне рішення. Ви дали чиновнику пачки красивих купюр - він видав дозвіл вирубати парк і забудувати всі кіосками. Саме такий підхід у нас вважається чесним, цивілізованим і нормальним.

У зв'язку з цим пригадується такий випадок. Один мій друг якось захотів почастувати свого далекого гостя-бізнес-партнера місцевими повіями. Подзвонив куди треба, замовив. Зустріч проходила як належить: дівчата приїхали, взяли гроші, почали приємно спілкуватися, випиваючи з клієнтами. Тільки виглядали вони якось підозріло, ніби втекти хотіли. «Ви випадково не кидали?», - прямо запитав їх мій друг. «А що, ми на кидал схожі? Ми чесні дівчата », - з непідробним обуренням заявила одна з них, ніж наповал вбила замовників. І справді, дівчата виявилися чесними - відпрацювали дві години, як належить, і ні хвилиною менше.

Тому, думаю, для більшості українських чиновників порівняння з повіями буде компліментом. Обмовимося: не всіх, звичайно, чиновників, а більшість, і не з усіма повіями, а знову ж таки, з більшістю. І це здорово. Але - давайте поглянемо страшній правді в очі! - є серед наших чиновників і паршиві вівці. Це якраз ті, хто бере гроші, але не робить того, за що їм заплатили. Вони-то і є справжні корупціонери і негідники. Сміливо їх порівнюємо з іншою категорією повій, - з тими, що втікають від своїх клієнтів з грошима.

Тому нехай всякі там "Трансперенсі інтернешнл" та інші міжнародні організації не лінуються, а становлять нормальні рейтинги корупції. Ті, які засновані на моніторингу цієї безчесності чиновників. А поки те, що ці ідеалісти вважають корупцією, у нас називається фіалками.

Ну, а державі треба терміново взятися за іншу категорію державних службовців. Для цього пропоную запровадити соціальну рекламу, яка волала б до їх совісті. Тут би, наприклад, були доречні такі слогани: «Чиновник, взяв на лапу - відпрацюй!», «Архітектор, виграв тендер - заплати відкат!», «Міліціонер, заплатили гроші - випусти людину!», «Лікар СЕС, отримав долари - закрий очі на тарганів », «Пожежний, взяв бабло - не чіпляйся! »

Цю рекламу треба буде пустити по всіх телеканалах, у першу чергу, по Першому. Ні, я все розумію, кампанія вимагає певного лобіювання. Крім того, потрібно, щоб на неї виділили гроші з держбюджету, необхідно також домовитися з телебаченням. Що ж, думаю, все вирішується, адже, дивись вище, більшість наших чиновників - чесні люди.

Блог: Антон Зікора зікора шоу довбоносиків

Знак гривні
Знак гривні