Держкомтелерадіо відновлює в Україні губернії. Табачники "рулять"

В Державному комітеті телебачення і радіомовлення не заперечують проти називання областей України "губерніями", як це було колись за царської Росії - це випливає з відповіді установи, яку автор матеріалу отримав на своє звернення.

Держкомтелерадіо не сприймає аргументів про неприпустимість наявності в українському державному ефірі передач, в назвах яких є російські імперські географічні архаїзми, що засвідчують колоніальний статус України.

Називання української області "губернією" та тиражування такої дефініції за посередництва державного ефіру в телевізійному відомстві вважають цілком прийнятним. Це випливає з відповіді Комітету, яку автор матеріалу отримав на своє звернення.

Голові Державного комітету

телебачення та радіомовлення України

Юрію Плаксюку

громадянина України

Олексія Мазура

Звернення

По неділях у вечірньому ефірі Дніпропетровської ОДТРК виходить передача "Губернські прогнози" з ведучим Борисом Філатовим. Мене як громадянина України і українця за етнічним походженням обурює назва програми.

Присутність в ній слова "губернські" сприймаю як національну образу. Вона ранить моє, як і кожного патріота, серце, принижує мою національну честь і гідність.

Можливо, хтось, в тому числі сам Борис Філатов та керівництво ДОДТРК (гендиректор – депутат облради від ПР Валентин Чанглі), спить і бачить цілу Україну губернією в складі Російської Федерації, але поки що, на щастя, це не так. Та й ніколи цього не станеться, як би і хто б того не прагнув.

Отже, Україна не є губернією по відношенню до Росії, так само як і не має ніяких губерній в своєму складі. Тож назва передачі, окрім принизливого характеру для національних почуттів українців, є недоречною й виходячи суто з територіального устрою України. В країні всі області як області, а Дніпропетровщина за Філатовим-Чанглі чомусь, не сіло не впало, "губернія"? Що за нісенітниця?

Тим більше, "ГУБЕРНСЬКІ прогнози" неприйнятні для обласного ДЕРЖАВНОГО телебачення, яке має пропагувати в ефірі українські національні цінності, зміцнювати державність, а не принижувати українців нав'язуванням політико-ідеологічних, соціально-психологічних малоросійських, колоніальних штампів.

Україна давно не в складі царської Росіїї! Україна – не "малоросія"! Область – не "губернія"!

Не може бути на українському, а надто – ДЕРЖАВНОМУ телебаченні передач, в назві яких є слово "губернія" так само, як немає на нашій, українській землі ані штатів, ані федеральних земель, ані воєводств, ані ще чогось з цього ж ряду.

Як би сприймалася, приміром, така назва передачі на українському телебаченні, як "Федеральні прогнози" чи "Прогнози воєводства"? Чи можна було б назвати авторів, які до цього додумалися, адекватними? То чому ж дозволяється назва "губернські прогнози"?

До того ж, не можна вважати вповні відповідною змісту передачі і другу складову її назви – слово "прогнози". Це передача на суспільно-політичну тематику. Учасники програми в основному аналізують поточну ситуацію, розглядаючи ту чи іншу проблему сьогодення.

Про прогноз як такий там, власне, і не йдеться. Прогнозування абсолютно не є характерною відмінною рисою даної програми, яка б відрізняла її від інших. Якщо в "Губернських прогнозах" й робляться прогнози, то не більше ніж в інших передачах, що наявні в ефірі ДОДТРК.

З огляду на вищевикладене назва програми видається двічі неприйнятною. Вона ніяк і нікуди більше не "стріляє", окрім як по національних почуттях українців. Це пустий звук, але дуже зневажливий по відношенню до української національної ідентичності.

Тому назва передачі має бути приведена у відповідність з її контентом, бо такою, якою є нині, вона виглядає абсурдом в квадраті.

Також викликає питання мова ведучого Бориса Філатова. Чому він розмовляє російською? Невже в юриста і журналіста, який веде передачу на українському ДЕРЖАВНОМУ ТБ, немає інтелектуального потенціалу опанувати державну мову? Якщо так, то наскільки він відповідає статусу ведучого передачі?

Якщо ж це свідоме небажання користуватися державною мовою, то наскільки Борис Філатов є прийнятним для ведення передачі саме на державному телебаченні?

До того, як потрапити на ДОДТРК, він вів "Губернські хроніки" на Приват-ТБ- Дніпро (9 канал). То може краще повертався б туди або підшукував собі якусь нову, приватну, комерційну телекомпанію?

Свої претензії я вже повідомляв у телефонному режимі директору департаменту Держкомтелерадіо Олександру Абрамову. Той подякував за сигнал, зауваживши при цьому, що установа вплине на ситуацію лише в тому випадку, якщо передача входить у держзамовлення.

А якщо не входить, то що, у Держкомтелерадіо немає ніяких важелів? А раптом комусь на ДОДТРК захочеться назвати якусь нову передачу "Малоросія сьогодні", чи "Хохляцький вісник", то що, Держкомтелерадіо проковтне? Чи може ще й похвалить за оригінальність?

І взагалі, Дніпропетровська ОДТРК має залишатися українським державним телебаченням, а не якимсь чудернацьким "Чунга-Чанглі ТV", що мовить тут в Україні, при цьому як хоче, так і вибрикується і на яке немає ніяких засобів впливу, правда?

А от офіційна відповідь Держкомтелерадіо (лист від 03.02.2011 N581/17/3):

"Шановний пане Олексію!

Відповідно до Вашого звернення від 18 січня 2011 року щодо програмного наповнення телевізійного ефіру Дніпропетровської обласної державної телерадіокомпанії інформуємо.

Законом України "Про телебачення і радіомовлення" телерадіоорганізаціям гарантовано незалежність у формуванні програм та визначенні змісту передач (ст. 5, п. 2). Втручання органів державної влади, їх посадових осіб чи працівників у сферу професійної діяльності телерадіоорганізацій не допускається.

(Отже, слід розуміти, що з назвою "Губернські прогнози" жителям області ще й "пощастило", оскільки, судячи з відповіді, могли назвати і "Хохляцький вісник" – Держкомтелерадіо все одно б не втрутилося - прим. О.М.)

Телевізійна програма "Губернські прогнози" Дніпропетровської ОДТРК не входить до тематичного плану телерадіокомпанії на виконання державного замовлення з виробництва і трансляції теле- та радіопрограм у 2011 році. Автор та ведучий програми Б.Філатов має статус позаштатного кореспондента ДТРК.

(Тобто, Держкомтелерадіо не має на Б.Філатова жодних важелів впливу і в принципі не заперечує проти "губернської" назви програми, що йде в ефірі державної телерадіокомпанії - прим. О.М.)

За інформацією керівництва Дніпропетровської ОДТРК, зазначена програма стала популярною на Дніпропетровщині, має високі рейтингові показники серед глядацької аудиторії.

(Цікаво було б принагідно дізнатися, що то за дослідження? Ким, де і коли проводилися? Шкода, що під час опитування мене не запитали. Моя б відповідь трохи б зіпсувала загальну картину і дещо б знизила підсумковий рейтинг – прим. О.М.)

До участі у програмі запрошуються керівники Дніпропетровської обласної державної адміністрації, Дніпропетровської обласної ради, представники органів місцевого самоврядування, ділових кіл та громадських організацій області.

(Тому часто-густо, передача справляє враження такого собі радянського "партсобранія" в червоному, хоча якраз в даному випадку буде правільніше сказати "біло-блакитному", куточку, на яке в радянські часи людей зганяли після роботи - прим. О.М.)

Актуальні суспільно-політичні, економічні та соціальні питання області обговорюються в студії політиками, економістами, діячами науки, культури, відомими особистостями, які мають достатній професійний та громадський авторитет для аналізу проблем області.

("Актуальні суспільні-політичні проблеми" – тим більше незрозуміла ця відрижка з колоніального минулого України, яка засіла в назві передачі. Чи на думку керівництва ДОДТРК та Держкомтелерадіо "губернія" по відношенню до України і в Україні – це сьогодні знову актуально? – прим. О.М.)

Автори програми не мали намірів образити національні почуття, честь і гідність українців та представників національностей, які мешкають на Дніпропетровщині.

(Щодо інших національностей я не сперечаюсь, а от представників української таки образили. І навіть не розуміють чим. Чи роблять вигляд, а Держкомтелерадіо цьому потурає. - прим. О.М.)

Керівництво ДОДТРК готове до конструктивного діалогу щодо пропозицій та критичних по суті зауважень телеглядачів та радіослухачів.

(Якщо так, то змініть назву на більш підходящу і все – питання зніметься! Чи мої зауваженні не критичні і не по суті? Або критичні та не по суті? Які ж тоді керівництво називає такими, що "по суті"? І яким чином налагоджувати цей "конструктивний діалог"? Чого чекають на Телевізійній в Дніпропетровську чи на Прорізній в Києві: пікетів, мітингів, демонстрацій чи актів самоспалення? Що потрібно зробити, аби стати нарешті почутим? – прим. О.М)

Однак, звертаємо Вашу увагу на дотримання морально-етичних норм спілкування, зокрема й у письмових зверненнях.

З повагою,

Голова Комітету

Ю. Плаксюк".

(Отакої! Це ви мою звертаєте увагу? А чому ж свою стосовно "губернії" не хочете? Ти диви які... До речі, я в своєму зверненні ще й про мову Філатова запитував. Точніше, про його "язык". Не помітили чи забули відповісти? Гаразд, облиште, і так всьо панятна. – прим. О.М.)

Блог: Олексій Мазур Дніпропетровська ОДТРК Держкомтелерадіо Губернські прогнози Юрій Плаксюк державне телебачення Борис Філатов

Знак гривні
Знак гривні