Про WikiLeaks. Між добром і злом

Громадські активісти, які оприлюднюють секретні документи не шкодують свого часу, сил і свободи, аби показати «хижацьку суть» уряду своєї країни. З їх точки зору уряд США безсумнівно є жахливим. Чимало ідеалістично налаштованих громадян усією душою підтримує команду WikiLeaks. Вони досягли свого і вплив США у світі вже значно зменшився. Але хто від цього виграв?

Відповідь очевидна: уряди ще більш хижацькі, ще більш цинічні і корумповані, уряди для яких громадськість це політзеки в тюрмі. Маю на увазі Росію, Китай, Іран тощо. І вони не втратять шанс збільшити свій вплив.

Аналогічно, чимало українських патріотів були не задоволені Ющенком і мали на це багато підстав. І від їх незадоволення виграв Янукович.

Але мені здається, що саме завдяки цій дивній західній ідеалістичності і незадоволеності собою і життям, виникла європейська цивілізація з її повагою до кожної людини.

Подумав і дописав: викид інфи і реакція на нього може бути ще одним доказом того, що держава в сучасногму розумінні перестає інснувати, як я писав тут:http://texty.org.ua/pg/article/editorial/read/25276/ Чи світ зануриться в хаос, чи виникнуть спільноти громадян більш досконалі ще не зрозуміло.

Блог: Роман Кульчинський Wikileaks

Знак гривні
Знак гривні