Вадим Колесніченко і "гніда чєрножопая"

Чи не бажає нардеп від ПР Вадим Колесніченко звернутися до СБУ з запитом щодо законності демонстрації на українських екранах російського "Брата" у двох частинах та відповідності стрічки низці пунктів вітчизняного й міжнародного права, а надто - в частині неприпустимості пропаганди ксенофобії та розпалювання міжнаціональної ворожнечі?

Як відомо, народний депутат від Партії регіонів, голова ради правозахисного громадського руху "Русскоязычная Украина" Вадим Колесніченко разом з президентом Єврейского форуму України Аркадієм Монастирським та головою ВГО "Правозахисної організації "Спільна мета" Русланом Бортніком звернулися з відкритим листом до голови Служби безпеки України Валерія Хорошковського з вимогою перевірити не предмет ксенофобії і розпалювання міжнаціональної ворожнечі фестиваль повстанської та патріотичної пісні "Гайдамака.UA", який цими днями відбувається в м. Ірпінь, що на Київщині.

Зокрема, Колесніченко і компанія пишуть:

"Під час проведення фестивалю організаторами планується низка концертів українських музичних колективів з яскраво вираженою націоналістичної і ксенофобською спрямованістю".

"Музичні групи, виступ яких планується, відрізняються явно ксенофобською і націоналістичною спрямованістю текстів пісень".

"Фестиваль підбором своїх учасників явно спрямований на розпалювання міжнаціональної ворожнечі і людиноненависницьких настроїв".

"Проведення фестивалю також може бути кваліфіковано як злочин, що підпадає під дію статті 4 Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації".

В якості прикладу "ксенофобської риторики" Вадим Колісниченко наводить текст групи «Мертвий Півень»:

"А я гуляю по Москві,

І бачу пам’ятник Бандері,

Величний тризуб на Кремлі,

І синьо-жовтий стяг в оселі.

Величний пам’ятник Донцову,

Петрівка вже стоїть без грат,

Повсюди чути нашу мову,

І люблять всі мій автомат.

Повсюди гарні краєвиди,

На дротах москалі висять,

І я крокую без огиди,

У ГЕТО, де жиди кричать.

Нема вже в світі комуністів,

Нема ляхів і москалів,

Немає негрів шовіністів,

І всяких Путінів - козлів.

Нема вже в світі Мавзолею,

Оздоби вже на Соловках,

Спалили Леніна, тварюку,

А Кучма з’їв його весь прах.

Яскраво світить ясне сонце,

І машінгвер мій у руці,

Червоно-чорний у віконці,

І я щасливий у Москві".

Депутат Колесніченко просить очільника СБУ Хорошковського "перевірити на предмет законності проведення фестивалю "Гайдамака.UA" і забезпечити дотримання Конституції, законів" та повідомити його про вжиті заходи.

З відповіддю на закиди не забарився журналіст 5 каналу та учасник гурту "Мертвий півень" Роман Чайка:

"Я, Чайка Роман, учасник групи «Мертвий Півень», заявляю, що пісні «А я гуляю по Москві» у репертуарі групи «Мертвий Півень» немає і ніколи не було.

Відповідно до ст..1 Закону України «Про інформацію» під інформацією цей Закон розуміє документовані або публічно оголошені відомості про події та явища, що відбуваються у суспільстві, державі та навколишньому середовищі.

Таким чином Вами було поширено наступну інформацію:

- у групи «Мертвий Півень» є пісня «А я гуляю по Москві»

- у пісні групи «Мертвий Півень» «А я гуляю по Москві» є певні слова.

Вказана інформація є недостовірною і такою, що не відповідає дійсності.

Усі композиції групи «Мертвий Півень» авторизовані і зафіксовані на магнітних носіях. Усі композиції групи мають конкретних поетів-авторів (В. Неборак, Ю. Андрухович, Н. Білоцерківець, С. Жадан і т.д.) Текст так званої пісні «А я гуляю по Москві» учасники групи вперше прочитали саме у зверненні народного депутата України Колесніченко Вадима Васильовича, Президента Єврейского форуму України Монастирського А.І., Голови ВОО «Правозащитная организация «Общая Цель» Бортника Р.О. на веб-сайті ВОО «ПОД «Русскоязычная Украина».

Наведені звинувачення із приписуванням групі «Мертвий Півень» неіснуючої пісні автори цього звернення дезінформують громадськість.

Частина 4 ст.32 Конституції України визначає: «Кожному гарантується судовий захист права спростовувати недостовірну інформацію про себе і членів своєї сім’ї та права вимагати вилучення будь-якої інформації, а також право на відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої збиранням, зберіганням, використовуванням та поширенням такої недостовірної інформації».

Частина 1 ст.277 Цивільного кодексу України встановлює, що фізична особа, особисті немайнові права якої порушено внаслідок поширення про неї та (або) членів її сім’ї недостовірної інформації, має право на відповідь, а також на спростування цієї інформації.

Наведені у вищезгаданому «зверненні» звинувачення принижують честь і гідність як кожного громадянина, учасника музичної групи «Мертвий Півень», так і завдають шкоди діловій репутації колективу.

Згідно з частиною 7 ст. 277 ЦК України спростування недостовірної інформації здійснюється у такий же спосіб, у який вона була поширена. Також слід зазначити, що відповідь, спростування чи власне тлумачення обставин справи мають на меті усунути негативний вплив поширеної недостовірної інформації і тим самим деякою мірою відновити порушені права відповідних осіб. Тож цілком зрозуміло, що відповідь, спростування чи власне тлумачення обставин справи повинно охопити порівнювану аудиторію з тією, серед якої було поширено недостовірну інформацію (за чисельністю, віком, соціальним статусом, статтю та ін.).

ВИМАГАЄМО

негайно публічно спростувати недостовірну інформацію щодо групи «Мертвий Півень» та кожного з учасників колективу від ВОО «ПОД «Русскоязычная Украина» та особисто від підписантів цього звернення: народного депутата України Колесніченко Вадима Васильовича, Президента Єврейского форуму України Монастирського А.І., Голови ВОО «Правозащитная организация «Общая Цель» Бортника Р.О. у спосіб, ідентичний способу поширення цієї інформації, а саме інформацію про те, що:

- у групи «Мертвий Півень» є пісня «А я гуляю по Москві»

- у пісні групи «Мертвий Півень» «А я гуляю по Москві» є наступні слова:

(повністю цитує текст пісні, викладений Вадимом Колесніченком у зврненні до СБУ)

У разі відмови від публічних спростувань та вибачень залишаємо за собою право у судовому порядку оскаржувати недостовірну інформацію та захищати свою честь і достоїнство і вимагати компенсації завданих моральних збитків та шкоди ділової репутації.

Учасник групи «Мертвий Півень»

Роман Чайка

24 вересня 2010 року".

Цікаво, а чи дивився колись регіонал добре відому всім російську дилогію "Брат" режисера Олексія Балабанова з Сергієм Бодровим-молодшим в головній ролі?

Це кіно вважається культовим. На відміну від програми фестивалю, стрічку періодично транслюють загальноукраїнські канали, роблячи "шедевр" російського кінематографа доступним для багатомільйонної телеаудиторії.

Чому б Колесніченку не звернутися в СБУ щодо заборони стрічки для показу через низку неприпустимих висловлювань головного героя - Даніли Багрова та інших персонажів, які мають яскраво виражене ксенофобське забарвлення, в тому числі ображають національну гідність українців.

Так, викликають запитання наступні епізоди кінострічки.

На одній з тусовок, після паління самокрутки з якоюсь травичкою, добряче обкурений Даніла підсідає до француза і, сприймаючи його за американця, починає йому казати, що пісні в них - лайно, та й самі вони, американці - лайно, і взагалі незабаром їм всім буде гаплик, позаяк "мы вам всем козьи рожицы устроим… Понял?".

Коли ж "братові" роблять зауваження, що це не американець, а француз, Даніла відповідає: "Какая разница?". У такий спосіб Багров дає зрозуміти, що йому абсолютно неважливо, звідки саме походить людина, з якої країни, а значить такі самі образи він готовий висловити будь-якому іноземцю, якого він апріорі сприймає за ворожого чужинця.

А як щодо фрази Багрова, коли він з'ясовує в іншого персонажа - вуличного торговця Гофмана - чи той, часом, не єврей, зауважуючи при цьому: "А то я как-то евреев не очень". Що значить "не очень"? Чому б друзякам Колесніченка з Єврейского форуму України не зробити відповідне звернення до СБУ з даного приводу?

Наступний перл від Даніли: "Не брат ты мне, гнида, черножопая!". Це адресовано особам кавказької зовнішності. Чи не є це проявом неповаги і образи за національною й расовою ознаками?

Протягом фільма Багров та інші персонажі неодноразово називають українців "хохлами", яким автори фільму відвели роль представників етнічного мафіозного угрупування, а також висловлюють на їхню адресу інші зневажливі вирази. Зокрема, брат Багрова - Віктор у виконанні актора Сухорукова, розстрілюючи одного з представників цього ОЗГ, говорить: "Вы мне, гады, ещё за Севастополь ответите!".

В іншому кадрі Віктор Багров звертається до афроамериканця: "Да ты на себя посмотри — чёрный как сволочь!".

"Хохлы-гады", "кавказцы - гниды черножопые", "американцы - говно", "евреи - не очень", "черный как сволочь", "нигеры"... Агов, депутате Колесніченко, як оце все розуміти? Що це за російська ксенофобська муть на українських екранах і як ви могли її пропустити?

Окрім того не було б зайвим ретельно дослідити художній фільм на предмет героїзації злочинців, створення позитивного ореолу кримінальному середовищу, пропаганди жорстокості й насильства, заохочування молоді до хаотичних сексуальних зв'язків, а також вживання алкоголю та наркотиків.

Блог: Олексій Мазур "Гайдамака.UA" гнида черножопая "Брат" Роман Чайка Вадим Колесніченко

Знак гривні
Знак гривні