Рік війни у графіках

Ми дослідили, як упродовж року війни змінювалася площа окупованих російською армією українських територій, якою зброєю та як інтенсивно ворог намагався знищити українські міста й енергосистему, як це вплинуло на рівень освітлення у столиці.

Уранці 24 лютого 2022 року російська армія атакувала українські кордони з півдня, сходу та півночі. Росія розпочала повномасштабну війну проти України. Ми дослідили, як упродовж року війни змінювалася площа окупованих російською армією українських територій, якою зброєю та як інтенсивно ворог намагався знищити українські міста й енергосистему, як це вплинуло на рівень освітлення у столиці.

Над проєктом працювали: Надя Кельм, Юлія Дукач, Євгенія Дроздова, Михайло Тимошенко, Маргарита Гогун, Денис Губашов, Інна Гадзинська.

Земля

Як видно з графіка вище, максимальну частку площі України росіяни окупували в березні 2022 року. Починаючи з квітня, ЗСУ системно повертають контроль над захопленими територіями. Лінія фронту майже не змінюється в липні-серпні, також мало змін починаючи з листопада, після звільнення Херсона, проте війська РФ і далі щодня зазнають значних втрат. Наприкінці 2022-го — на початку 2023 року Сили оборони України щодня знищують від 500 до 1000 російських загарбників.

Світло

З початком повномасштабного вторгнення в Україні зменшився рівень освітлення — спершу через режим світломаскування, а з жовтня 2022 року — через регулярні масовані ракетні атаки на енергосистему. Проте в останні тижні енергетики здебільшого відновили електропостачання. Росії не вдалося занурити Україну в пітьму, тому одна з найважчих зим в історії незалежної України тепер позаду.

Вогонь

У перші дні ворог активно застосовував ракетні, артилерійські й авіа обстріли. Авіабомбардування українських міст зійшло нанівець завдяки українським ПЗРК й системам ППО та постачанню зброї від західних партнерів. Після звільнення півночі більшість авіаударів росіяни завдають з окупованих територій, рідко й неглибоко перетинаючи лінію фронту.

З кінця вересня додалися обстріли дронами-камікадзе.

Артилерійські та авіа обстріли не виходять далеко за межі окупованих територій, проте атак ракетами та дронами зазнають також регіони, розташовані далеко від лінії фронту, — ракетні удари було спрямовано майже на всі регіони країни.

Небо

В Україні впродовж 2022 року приблизно 14 870 разів оголошували повітряну тривогу (за даними волонтерської ініціативи “Мапа тривог”). У середньому в країні було 47 повітряних тривог щодоби. Найменше — 4, найбільше — 189 за день.

Найчастіше — в Харківській області: 1558. Далі за кількістю тривог ідуть Донецька (1294), Запорізька (1235) та Дніпропетровська (1190) області. Найменшу кількість тривог оголошували на Луганщині (2), оскільки там вона триває постійно.

Ворог

Торік Росія атакувала Україну своїми найбільш спроможними силами, кістяк її армії становили добре оснащені підрозділи контрактників. У складі штурмових полків, батальйонів бригад і дивізій були десантники та морська піхота. Російська армія впродовж перших тижнів вторгнення стрімко просувалася завдяки модернізованій радянській бронетехніці: танкам, бронетранспортерам, БМП. Сили оборони України знищили майже всю техніку, яка перетнула український кордон у лютому 2022 року — сотні й тисячі одиниць.

Від торішнього літа Росія розконсервовує техніку, виготовлену в 1960-х роках: танки Т-62, Гаубиці Д-1, Д-10, Д-20.

Упродовж осені-зими 2022-2023 російська армія штурмує позиції українських захисників переважно піхотою, має відпрацьований ресурс стволів артилерії, відчуває нестачу боєприпасів і бронетехніки. Але російська армія досі численна й небезпечна.

Зброя

Кожна фаза війни в Україні принесла знакові види західної зброї. Важливу роль у битві за Київ відіграли ударні безпілотники Bayraktar, протитанкові ракетні комплекси NLAW та Javelin і зенітні ракети Stinger.

Коли Україна перейшла в контрнаступ, овації дісталися реактивній системі залпового вогню HIMARS. Відбити масовані ракетні атаки енергетичної інфраструктури допомогли радянські С-300, системи IRIS та NASAMS, найближчим часом до них приєднаються системи Patriot. Атакам дронів ефективно протидіють мобільні групи, озброєні кулеметами й радянськими зенітними установками.

Зараз, коли обидві сторони готуються до наступу, увага змістилася на бронетехніку — передусім танки натовського зразка: Leopard, Abrams, Challenger, а також легкі бойові машини піхоти: Bradley, Marder, M113. До того ж Україна потребує численних протимінних автомобілів — MRAP та мобільної легко броньованої техніки — Humvee. І сучасних літаків західного зразка та далекобійних ракет.

Графіка нижче також демонструє, що українське інформаційне поле впродовж року "адаптувалося" до теми зброї — раніше ця тема була складною й містила незнайомі назви, а тепер викликає великий суспільний інтерес. Кожна наступна "хвиля" обговорення та мемів на цю тему вища за попередні.

Читайте також:

війна річниця інфографіка

Знак гривні
Знак гривні