Медицина
Маріуполя
в цифрах

Відкриті дані для пацієнтів,
лікарів та управлінців

Переглянути проект

Про проєкт

Медицина Маріуполя в цифрах — це інтерактивний дашборд про роботу системи охорони здоров’я за 2019 - 2020 роки. В його основі — відкриті дані Маріупольської міської ради та Національної служби здоров’я України. Проєкт стане корисним, якщо ви хочете дізнатися про роботу та фінансування комунальних закладів охорони здоров’я, найпоширеніші захворювання, надходження та використання благодійної допомоги медустановами. Сервіс допоможе вам з вибором сімейного лікаря, а також надасть рекомендації щодо діагностики стану здоров’я.

Дані дашбордів оновлюються щоквартально.

Читати далі
5
центрів первинної
медико-санітарної
допомоги
238
сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів
1млн
прийомів пацієнтів щороку
Первинна медицина

Сімейна медицина або первинна ланка надання медичної допомоги об’єднує терапевтів, сімейних лікарів та педіатрів. Вони працюють із найбільш поширеними захворюваннями та за необхідності спрямовують пацієнтів до вузькопрофільних спеціалістів. Дашборди нижче допоможуть розібратись, як відбувається фінансування первинної ланки, та ознайомитись із показниками роботи лікарів. Ця інформація буде корисною для пацієнтів під час планування візиту, виборі або зміні лікаря. А також для лікарів та керівників закладів для покращення якості медичного сервісу.

Гроші ходять за пацієнтами

З жовтня 2018 року фінансування закладів первинної медицини залежить від кількості укладених декларацій. Гроші нараховуються не за число ліжок або лікарів, а за пацієнтів, які обслуговуються лікарнею. На графіку можна дослідити співвідношення між державним фінансуванням та кількістю прийомів у центрах первинної медико-санітарної допомоги.

Виберіть рік

2021

Хто з лікарів приймає найбільше пацієнтів?

Кількість прийомів, які проводить сімейний лікар, терапевт або педіатр, залежить від багатьох чинників. Найбільше на це впливає кількість підписаних декларацій з пацієнтами, їх вік та характер звернень. Введіть ім’я свого сімейного лікаря у формі пошуку нижче та дізнайтеся інформацію про показники його роботи та навантаження в прийомні дні.

Зафарбувати за:
Заклад
Спеціальність лікаря
Центр первинної медико-санітарної допомоги:
Спеціальність лікаря:
Кожна точка — один лікар.
Натисніть, щоб отримати
інформацію про лікаря

Медичний заклад:

Спеціальність:

Кількість прийомів за тиждень:

Навантаження лікаря за останні два місяці:

Статево-віковий розподіл пацієнтів:

Як користуватись графіком?

У середньому лікарі первинної ланки здійснюють від 60 до 100 прийомів пацієнтів на тиждень. Праворуч на графіку розміщені лікарі (кожна крапка — один лікар), що здійснюють найбільшу кількість прийомів. Як правило, вони вже набрали оптимальну кількість пацієнтів і не проводять підписання декларацій. Оптимальні обсяги практики для одного сімейного лікаря становлять 1800 людей, лікаря-терапевта — 2000, лікаря-педіатра — 900. Ліворуч на графіку, як правило, розміщуються лікарі, які працюють не на повну ставку або суміщають кілька посад. Тому вони проводять значно менше прийомів. Лікарі, що відкриті для підписання декларацій зазвичай знаходяться у центральній та лівій частині графіка. Дізнатися про можливість підписання декларації можна в реєстратурі поліклініки, де працює лікар (деталі за посиланням). Крім цього, на візуалізації можна простежити, з якими групами людей за статтю й віком працюють лікарі, в які дні вони проводять прийом.

Діагностика захворювань

Вчасна діагностика допомагає запобігти виникненню багатьох хвороб. Тому важливо стежити за станом здоров’я, проходити планові обстеження та вакцинацію. Нижче на дашборді ви можете отримати рекомендації щодо діагностики стану здоров’я, а також проаналізувати динаміку сотні найпоширеніших захворювань.

Отримайте поради щодо діагностики стану здоров’я в сімейного лікаря

Введіть дані про свою стать і вік та отримайте інформацію про найпоширеніші причини звернень до сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів у цій категорії. Сервіс надасть поради щодо проходження діагностики та вакцинації.

Що таке державні гарантії первинної медичної допомоги?

Держава забезпечує громадян пакетом найнеобхідніших послуг первинної медичної допомоги. За умови підписання декларації їх отримання є безкоштовним. Ви можете звертатися до сімейного лікаря, терапевта або педіатра з будь-якими питаннями, що пов'язані зі здоров'ям. Лікар встановить діагноз та за необхідності спрямує до вузькопрофільних спеціалістів. За наявності направлення від лікаря первинної ланки послуги вторинного та третинного рівня за програмою медичних гарантій є також безкоштовними.

Сервіс допоможе ознайомитись з переліком досліджень, аналізів та вакцин, які ви можете отримати безкоштовно у сімейного лікаря. У разі відмови зверніться до керівництва відповідного центру первинної медико-санітарної допомоги.

Оберіть свій вік:
0-5
6-17
18-39
40-64
65+
Оберіть свою стать:
Чоловік
Жінка
Далі

Примітка. Категорія «Відсутність хвороби» встановлюється коли немає ніякої очевидної проблеми зі здоров'ям, наприклад, здійснення щеплень, аналізів або надання поради. Діагнози класифікуються на основі ICPC-2.

100 найпоширеніших діагнозів, встановлених лікарями первинної ланки

Щомісяця сімейні лікарі, терапевти й педіатри комунальних медзакладів Маріуполя діагностують від 16 до 35 тис. захворювань. На графіку можна проаналізувати динаміку звернень по 100 найбільш поширених захворюваннях. Використайте фільтри для того, щоб налаштувати категорію діагнозів, заклад охорони здоров’я, стать або вік пацієнтів.

Оберіть стать
Чоловік
Жінка
Оберіть вік
0-5
6-17
18-39
40-64
65+
Вибрати лікарню
Без повторних візитів
Статистика звернень пацієнтів по обраним діагнозам
Скинути фільтри
Діагноз:
Показати назви захворювань

Як користуватись графіком?

Графік дозволяє аналізувати динаміку діагностики захворювань, а також порівнювати показники між собою. Наприклад, ви можете стежити, як поширюються респіраторні інфекції та інші сезонні хвороби. Якщо кількість випадків починає зростати, то це сигнал для того, щоб пройти вакцинацію або проконсультуватися у сімейного лікаря щодо інших превентивних заходів. Дані дозволяють підтвердити або спростувати ті чи інші твердження, які звучать у медіа. Таким чином, уникнути дезінформації та маніпуляцій. Для управлінців аналіз даних знадобиться під час розробки та моніторингу цільових програм, спрямованих на покращення громадського здоров’я та медичного обслуговування. Примітка. Категорія «Відсутність хвороби» встановлюється коли немає ніякої очевидної проблеми зі здоров'ям, наприклад, здійснення щеплень, аналізів або надання поради. Діагнози класифікуються на основі ICPC-2.

Благодійна допомога

Аналізуйте обсяг, джерела та структуру благодійної допомоги, яку отримали центри первинної медико-санітарної допомоги Маріуполя у 2019 - 2020 роках. Клікніть на графік, щоб переглянути надходження по кожному закладу.

Виберіть рік

2020

Скористайтеся фільтрами для детальнішого аналізу даних у таблиці.

Щоб ознайомитись із таблицею, розверніть екран в альбомний режим
Період
    Медичний заклад
      Благодійник
        Товар/послуга
          Сума, тис. грн