Епідемія COVID-19 в областях. Інтерактивні графіки

Останнє оновлення 05.04.2021. Ми використовуємо кількість тестів, кількість нових хворих на конкретну дату тестування, і моделювання, щоб слідкувати за поширенням вірусу майже у "реальному часі" (із затримкою у декілька днів). Стежте за перебігом епідемії: щоденно, для кожної області України. Натискайте назву регіону в таблиці, щоб побачити детальні графіки.

Два головних показника поширення COVID-19 – це кількість щоденних нових випадків та ефективне число відтворення, або Rt , яке показує, скільки нових інфекцій створює кожна інфікована людина на поточній стадії епідемії. Якщо це число більше одиниці – хвороба швидко поширюється, якщо менше – епідемія згасає. Дотримання карантину та інші заходи впливають на зменшення цього показника.

В таблиці відсутні області, де станом на останній день кількість нових випадків зараження менше 10, тому що в них більша похибка передбачення. Шукайте відсутні області на міні-графіках нижче.

Кількість нових випадків (за даними НСЗУ) позначено на графіку червоним. Синім позначено додаткові дані (корекцію), яку ми робимо виходячи з моделі оновлення даних. Щоб бачити ситуацію з ефективним числом відтворення Rt станом на сьогодні, ми використовуємо моделювання.

Отже, в таблиці та на графіках нижче ви можете стежити за перебігом епідемії в кожній окремій області та по Україні в цілому. Області автоматично сортуються від найбільшого показника Rt (найшвидше поширення хвороби, ситуація найгірша) до найменшого (ситуація найкраща).

Поточний показник Rt має прогнозну здатність і впливає на те, скільки нових випадків з’явиться через три-чотири тижні. Зверніть увагу, як Rt загалом для України спочатку падає під час жорсткого карантину у березні, однак починає сильно зростати, практично одразу після Великодніх свят ( друге, менше зростання відбулося після того, як послабили карантин 12 травня). Якщо слідкувати за цим показником, то можна спрогнозувати – чи буде кількість хворих зростати або падати у найближчому майбутньому.

Одночасна картина для всіх областей

Читайте також про те, які особливості поширення вірусу у різних регіонах, з прикладами графіків з цієї візуалізації

[1] З 02 липня ми використовуємо оновлену версію моделі, яка враховує кількість щоденних тестувань (за даними з урядового порталу по COVID-19). Ми розраховуємо Rt за допомогою модифікованих даних НСЗУ по новим випадкам хвороби, та епідеміологічної ймовірнісної моделі звідси. Кількість нових випадків збігається з даними, що надає НСЗУ, окрім даних за кілька останніх днів – для них ми збільшуємо кількість нових випадків, згідно з нашою власною моделлю для генерації даних (синій колір на графіку кількості захворювань). Чому це необхідно? Тому що у найбільш свіжих даних НСЗУ (приблизно за 5-7 останніх днів) нових захворювань менше, ніж є насправді (частину випадків за вчора, позавчора тощо, ще не встигли підтвердити тестами або звітувати про них). Трохи детальніше про цю методологію можна прочитати у цьому матеріалі.

Дані МОЗ, на які посилаються майже всі ЗМІ, не варто використовувати для оцінки поточного поширення епідемії. Через особливість звітування, яке використовує МОЗ, ці дані дають дещо викривлену статистику нових випадків. Найбільш придатні для оцінки ситуації в реальному часі – дані по кількості нових хворих від Національної Служби Здоров’я України у відкритому форматі. Однак, навіть вони можуть не дати повної картини, через недостатню кількість тестувань.

Нагадаємо, що будь-яке моделювання, у кращому випадку, є корисним, і не варто вважати його беззаперечною істиною. Дуже корисно порівняти результати з іншими моделями, наприклад від авторитетних британських епідеміологів.

Проект здійснено за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

коронавірус модель пандемія coronavirus

Знак гривні
Знак гривні