Вірус: хворі в Україні та світі. Оновлюється

Чим ефективніший карантин та інші заходи з протидії вірусу – такі як тестування, відстеження всіх хворих та їх ізоляція, масове носіння масок – тим повільніше поширюється захворювання. Порівняйте траєкторію зростання кількості хворих в Україні та в інших країнах. Станом на: .

Застереження: у зв'язку з невеликою кількістю тестів, що проводяться в Україні, значна частина хворих може не потрапляти в офіційні дані. Всі графіки, що ничже, у кращому випадку можуть лише відображати динаміку зростання хворих в Україні якісним чином, але не кількісним.

Навігація по матеріалу:

Швидкість зростання хворих на covid-19 в Україні

Хворі в Україні та інших країнах (порівняння)

Кількість осіб, що захворіли/померли в Україні по регіонах та лікарнях

Хворі на COVID-19 медики

Під час епідемій головною інформацією є не лише кількість хворих, а швидкість та прискорення, з якими вони з’являються. На жаль, більшість ЗМІ цього не розуміє і використовує сенсаційну форму подачі інформації на кшталт “новий рекорд кількості хворих...”.

Насправді, коли зростання експоненційне, то в найгірших випадках кількість хворих може, наприклад, подвоюватися щодня, і якщо ми бачимо 1000 хворих в понеділок, то в наступну неділю їх стане вже 64 тисячі. Тому на графіку важливо показувати швидкість зростання, а не лише абсолютні числа. Швидкість зростання – це нахил траєкторії для країни: чим ближчий він до горизонтальної лінії, тим краще.

Саме тому на нашому графіку, крім траєкторій країн, ви можете побачити сірі пунктирні лінії. Вони показують орієнтири для швидкості зростання кількості хворих. Такі лінії побудовані для кількох варіантів: коли випадки захворювання подвоюються щоденно (найбільша швидкість), щодва дні (трохи краще), щотри (ще краще) тощо.

Дивіться на нахил ліній, а не на сектори, які вони створюють на площині. Наприклад нахил траєкторії для України і Польщі зараз значно пологіший, ніж для лінії "5 днів", це означає, що і швидкість поширення менша.

Дані: Johns Hopkins CSSE

На графіку нижче показана швидкість подвоєння хворих в Україні по днях. Що вище лінія, то повільніше розповсюджується вірус, наприклад, значення на рівні 10 означає, що кількість хворих подвоюється кожні 10 днів.

Дані: Johns Hopkins CSSE

Для наступного графіка ми запозичили ідею у Financial Times, але за точку відліку взяли не сотий випадок зараження, як FT, а першу смерть. В результаті отримали цікавий патерн: зверніть увагу, наскільки нижче сягає лінія, яка показує поширення захворювання в Україні, якщо порівнювати з більшістю інших країн. Так відбувається через те, що перша смерть була зафіксована в Україні при дуже малій кількості підтверджених хворих. Причина, ймовірно, полягає у відсутності масштабного тестування в нашій країні.

COVID-19. Кількість захворювань по днях, починаючи з першої смерті. Станом на .

У багатьох країнах перша смерть зафіксована після приблизно сотні виявлених хворих. В Україні перша смерть сталася при дуже малій кількості виявлених хворих. Це, скоріше за все означає, що кількість проведених тестів була дуже малою.

Дані: Johns Hopkins CSSE

Ще одна особливість цього графіка – вісь Y має логарифмічний, а не звичний для нас лінійний масштаб. Це означає, що точки на однакових інтервалах вздовж осі Y мають значення, що відрізняються в десятки разів. Тобто, діагональна лінія на такому графіку – це експоненційне зростання. Якщо крива відхиляється вниз до горизонталі (наприклад, Китай) – це значить, що ситуація покращується; якщо відхиляється вище вгору до вертикалі – це означає, що відбувається неконтрольоване поширення вірусу.

Детальніше про ситуацію в Україні

Цифри в наступних графіках і в попередніх можуть відрізнятись через різну швидкість оновлення даних в різних джерелах. Наведіть на регіон або гексагон, щоб побачити інформацію по кількості.

Кількість підтверджених випадків covid-19 по регіонах. Усього cтаном на

завантаження...

Кількість смертей серед осіб з підтверженим covid-19. Усього cтаном на

завантаження...

Зверніть увагу, що деякі графіки починаються зі 100%. Це означає, що перші в області діагностовані випадки (один або більше) були серед медиків. Так, 25 березня у Вінницькій області був виявлений перший випадок, це був медичний працівник, і це єдиний зареєстрований випадок у цей день. Таким чином, кількість медичних працівників серед загальної кількості хворих становить 100%.

Хворі на COVID-19 медики (графік інтерактивний, нижче кнопки-перемикачі)
% від кумулятивної к-ті хворих к-ть по днях

завантаження...

Проект здійснено за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Читайте найважливіші матеріали та корисну інформацію у нашому спеціальному розділі про COVID-19.