У червні на ТЕКСТАХ вийшла стаття про зарплати в держсекторі на основі даних із понад мільйона декларацій. Виконання цього проекту мало одну особливість. Декларанти при зазначенні своїх професій наробили стільки помилок і хибодруків, що це суттєво ускладнило процес аналізу даних. Але, ніде правди діти, від цього він став дещо веселішим.

Часто це швидше хибодруки, ніж помилки. Тож до 1 вересня, Дня знань, ми нагадуємо про те, що коректно заповнені дані, так само як і вміння вказати свою професію без помилок, важливі.

Найцікавіші хибодруки, звісно, ті, за якими можна угледіти додатковий зміст. Як, наприклад, ось у цих:

блухгалтер — постійно блукає десь у справах… або без

бухалтер — якщо хочеться якось скоротити це довге слово, краще викинути «х», ніж «г»

депутут — завжди тут, у центрі уваги

депутам — хтозна де

депупат — знову депутат, самі дивуємося варіативності хибодруків у цьому слові

дупутат — протирає штани на своїй дупі

дерутат — не прогавить можливості заробити, дере всюди, де може

детупат — не прогавить можливості прогавити можливість, тупить всюди

дирекотра — якщо директорки змінюються занадто часто

дитектор — коли начальник бачить підлеглих наскрізь

викладач-митодист — не працює задарма. Або, як варіант, викладає митну справу.

вчітель — випадкова в професії людина

страший — дуже шанований колегами

спіцаліст — фахівець із плетіння на спицях

факівець — вкрай необхідний спеціаліст для факінг-отраслі

вахівець — фахівець найвищого рівня, просто вах!

інспекторт — дорого, але солодко

інстпектор — перевіряє пости в instagram

спеціаліст із закупівень — встигає розмістити всі тендери, поки ще треті півні не співали

ограни — це такі органи, де працюють огри (в кельтській міфології — потворні злі велетні-людожери, як відомий усім Шрек з однойменного мультфільму)

майстар — зірка цеху

шикалат — жартуємо) такого в деклараціях не було, але ми точно знаємо, що деякі люди пишуть це слово саме так.

Цікаво, що найбільшої кількості системних помилок припускаються в назві професії «спеціаліст». Ми знайшли щонайменше 5 альтернативних способів написання цього слова: спецеаліст, спеціліст, специаліст, спецаліст, спеціалист.

Цікаві варіанти написання таких професій, як «бригадир» та «диспетчер». А от у назвах «офіцер», «інспектор», «секретар», «механік» найрозповсюдженішою помилкою є російський варіант написання цих слів.

Якщо сумніваєтесь, одна чи дві «Н» — краще ставити три. Всі ж так робили в шкільних диктантах… Хай краще думають, що у вас залипла кнопка на клавіатурі.

Гортайте слайдер вліво-вправо за допомогою миші або стрілок на клавіатурі, щоб переглянути всі хибодруки. Ми виписали всі варіанти помилок та хибодруків, які траплялись більше одного разу.

Клікніть на слово, аби подивитись хибодруки з ним.

Слово / частота

З апострофом треба шось рєшать

Що там не кажи, а апостроф на клавіатурі розташований незручно. Судячи з того, скільки разів декларанти писали «сімя» замість «cімʼя» і «звязку» замість «зв'язку», знайти його багатьом так і не вдалось.

За необхідності апостроф можна замінити на зірочку, подвійні лапки, мʼякий знак або просто пропустити. Дивіться, до яких прийомів найчастіше вдавались декларанти. Підказка: апостроф на українській розкладці розташований перед цифрою 1.

ДСЗА

А ще Декларанти Сильно Зловживають Абревіатурами (ДСЗА). Впевнені, більшість людей не знає, що таке СДРІ (старший державний ревізор-інспектор), ДПРЧ (державна пожежно-рятувальна частина), УФЗБО (управління фінансового забезпечення та бухгалтерського обліку) тощо.

Деякі з декларантів настільки звикли до профабревіатур, що навіть не бачать за ними інших, цілком реальних слів. Як, наприклад, оці шановні люди:

ст. інспектор с од ВОР оу гу дфс у м. києві

провідний фахівець ВОРта гп урнс гу дснс в одеській області

головний оперуповноважений інспектор ВОР уор двб нпу

провідний фахівець ВОР та гп ур на нс

інспектор ВОР уоазор

Відчути себе багатієм

Рінат Ахметов може втратити свій статус найбагатшого українця. За 2018 рік звичайний львівський інженер задекларував майже 100 мільярдів гривень доходу, джерелом яких стала заробітна плата в держсекторі. На другому місці — водій з Полтавщини. Щоправда, обидва потім подали уточнювальні декларації. Але як приємно хоча б на три дні відчути себе мільярдером!

Кухаря-рятувальника викликали?

А ще ми знайшли в деклараціях професію «кухаря-рятувальника». Уява відразу намалювала людину, яка несе смачний корисний обід до офісу, щоб ти вчасно поїв, навіть якщо заметіль, гроза і тиждень до зарплати. Також кухарі-рятувальники можуть зарадити, коли немає часу або бажання готувати, або коли гості сказали, що будуть за годинку, або ж коли ви намагались приготувати фаршировану щуку, але щось пішло не так.

Не треба недооцінювати те, чим ви займаєтесь.

А ще не треба брати нашу жартівливу колонку близько до серця. Із 311 тисяч відібраних слів трохи більше за 7 тисяч були написані з помилками, що складає 2.35%. Помилки ми шукали за допомогою бібліотеки hunspell (точність визначення помилково написаного слова склала понад 95%). Більшість зі знайдених нами помилок не є системними, хоча й без них, звісно, не обходиться.

Просто, якщо колись вам доведеться заповнювати декларацію, пильнуйте за тим, що пишете.

TEXTY.ORG.UA незалежне видання без навʼязливої реклами і замовних матеріалів. Щоб працювати і далі нам потрібна ваша підтримка.

Читайте також:

pension declarations_GO Три етапи ради