Ukrainian map

Карпатська різанина

Біля гори Попадя спиляли близько тисячі футбольних полів.

Карпати ріжуть інтенсивно, останніми роками — особливо. Є що рубати: загальна площа лісу в чотирьох гірських областях становить 2,2 мільйонів гектарів. Це майже чверть від усіх лісів країни. Від бензопил не захищені навіть природні парки та заповідники. До мораторію на експорт ліс приносив чимало валюти. Вирубки годували і бідне населення гір, і худий український бюджет. За 2015 рік підприємства Держлісаґенції, яка управляє 73% лісів, сплатили в бюджет держави понад 3 млрд грн.

Червоним кольором позначено території, які наш алгоритм (детальніше про нього — під картою) визначив як свіжі вирубки, які ще не встигли відновитись станом на червень 2015 року.

Проаналізувавши супутникові дані, ТЕКСТИ обрали кілька ділянок і підрахували масштаби свіжих вирубок станом на червень 2015 року.

Cупутникова фотографія Карпат 2015 року всіяна блідими плямами вирубок.
На місці колись залених лісів — знищені полонини.
Щоб порівняти масштаби вирубок у 2000 та 2015 роках, потягніть за білу лінію убік.

Щоб порівняти масштаби вирубок
у 2000 та 2015 роках, потягніть за білу лінію убік.

Збір, аналіз даних і графіка: Ярина МИХАЙЛИШИН

Загальна площа - 4 020 га

Площа вирубок - 78 га

Еквівалент вирубки -

111 футбольних полів

Територія Національного природного

парку «Сколівські Бескиди»

▲ г. Парашка

Сколе


Блідо-зелені ділянки поруч з свіжими вирубками зазвичай позначають старі вирубки, здійснені кількома роками раніше.

▲ г. Маківка

Закарпатська обл.

Львівська обл.

▲ г. Тростян

Славське

Волосянка

Пилипець

Загальна площа - 7 058,8 га

Площа вирубок - 84 га

Еквівалент вирубки -

120 футбольних полів

 

 

Івано-Франківська обл.

Торунь

Мислівка

Загальна площа - 5 737,3 га

Площа вирубок - 100 га

Еквівалент вирубки -

143 футбольних поля

Територія Національного

природного парку «Синевир»

Miжгір’я

● оз. Синевир

▲ г. Яйко-Ілемське

Свобода

▲ г. Молода

Загальна площа - 13 805 га

Площа вирубок - 285 га

Еквівалент вирубки -

407 футбольних полів

 

 

Синевир

Негровець

Осмолода

▲ г. Попадя

Колочава

▲ г. Ігровeць

▲ г. Сивуля

Загальна площа - 7 692 га

Площа вирубок - 415 га

Еквівалент вирубки -

594 футбольних поля

Територія ботанічного заказника

загальнодержавного значення «Странзул»

Загальна площа - 18 726 га

Площа вирубок - 507 га

Еквівалент вирубки -

724 футбольних поля

 

Лопухів

▲ г. Довбушанка

Драгобрат

▲ г. Синяк

Бистриця

Загальна площа - 4 412 га

Площа вирубок - 70 га

Еквівалент вирубки -

100 футбольних полів

 

 

Буковель

Чорна Тиса

▲ г. Близниці

▲ г. Хом’як

Ясіня

Лазещина

Татарів

Закарпатська обл.

Івано-Франківська обл.

Рахів

▲ г. Петрос

▲ г. Говерла

3 км

Ворохта

Як ми рахували вирубки?

Дані

Для аналізу свіжих вирубок на території Карпат ми використовували супутникові фотографії Landsat 8 (від 5 червня 2015 року) та Landsat 7 (від 20 липня та 21 серпня 2011 року). Ще одне зображення Landsat 7 (від 22 серпня 2000 року) ми використали, щоб продемонструвати, як змінились масштаби суцільних вирубок за останні 15 років.

Максимальна роздільна здатніть фотографій Landsat — 30 метрів на піксель. Однак ми використали високороздільні панхроматичні фотографії та технологію pansharpening, що дозволило покращити розширення до 15 метрів. Для пошуку, завантаження та первинної обробки цих даних ми використовували інструменти Satellite Search та Landsat-util.

Аналіз

Виявлення вирубок здійснювалось методикою класифікації поверхні (Land Cover Classification) за допомогою інструмента Semi-Automatic Classification Plugin for QGIS. Спочатку ми здійснили атмосферну корекцію зображення. Це дозволило отримати більш точні характеристики відбивання світла поверхнею Землі. Після того ми прокласифікували територію на чотири основні категорії: ліс, не ліс (забудова, каміння та розсипи), вирубка і хмари. У випадку зображень Landsat 7 до останньої категорії також увійшли пікселі, втрачені через несправність механізму Scan Line Corrector (SLC) , що трипилась із супутником 31 травня 2003 року і вплинула на якість усіх подальших фотографій. Після класифікації, використавши метод accuracy assesment, ми перевірили, наскільки добре наша модель відповідає заданим зразкам. Результати нас втішили: 97% точності з тренувальними зразками та 93—95% із незалежними. Щоб переконатись, що всі ділянки лісу класифіковані належним чином, ми також використали «індекс зеленості» (NDVI), задавши відповідний клас усім пікселям, NDVI значення яких було більше 0,7.

Те саме ми зробили і з фотографіями за 2011 рік. Як уже згадувалось, продукти Landsat 7 пошкоджені. Крім того, згідно з підрахунками NASA, щодня наша планета покрита хмарами на 70%. Зображення Карпат за 2011 рік були найменш хмарними, але все одно потребували корекції. Для цього ми вирізали втрачені пікселі та хмари з однієї фотографії, замінивши їх відповідними пікселями з іншої, отримавши так звану мозаїку класифікацій. Після цього ми порівняли поверхні 2015 та 2011 років. Вилучивши з нашої моделі усі пікселі вирубок, які й у 2011 році не були лісом, ми пересвідчились, що до класифікації потрапили лише найсвіжіші вирубки. Фінальним штрихом був підрахунок площі вирубок за допомогою інструмента растрового калькулятора .

Наш аналіз дає лише приблизну оцінку знищення лісів. Більш детальний розгляд вирубки у Карпатах буде опублікований у наших наступних матеріалах.