NASA: планета стає зеленіша, й це сповільнює глобальне потепління (КАРТИ)

Вчені заявляють, що Земля нагрівалась би ще швидше, ніж це відбувається зараз - якби не посилення росту рослин.

Посилення росту рослин, 2000-2018

Науковці встановили, що світ зеленіший, ніж був на початку 1980-х. І оновлені карти показують, що тенденція триває. На думку дослідників, серед наслідків є певне сповільнення глобального потепління, - пише NASA.

Мапа вгорі показує, де на планеті рослинності побільшало (зеленим), а де поменшало (коричневим) упродовж 2000-2018 років. А саме, показано "індекс площі листя" - кількість зеленого листа на одиницю площі землі під час сезону росту рослин.

Цей індекс вираховується за допомогою супутникових даних із сателітів Terra та Aqua, що належать NASA.

Білим показано площу, на якій нічого не росте: пустелі, забудова, льодовики, вода.

Зауважимо, що карта не показує рослинність планети загалом - тому вона не відображає досі заліснених масивів Амазонії та басейну Конго. Натомість, показано зміну рівня рослинності. Це явище найбільш очевидне в таких місцях, як Індія та Китай: там інтенсивніше вирощують сільськогосподарські рослини, а уряди зосередилися на тому, аби зберігати і навіть розширювати лісові площі.

Очевидно зеленішими стали також північні й арктичні регіони - це, як не парадоксально, результат саме потепління.

Наприклад, Svalbard на далекій півночі став на 30% зеленішим через збільшення тривалості сезону росту: середня температура літа виросла з 2.9 до 4.7 градусів за Цельсієм між 1986 та 2015 роками.


Але з цієї ж причини на тому-таки Свальбарді взимку гинуть сотні оленів (ВІДЕО)

Прогноз на 2081 - 2100

Прогноз на 2000 - 2100 за різними широтами

Використовуються дані з супутників, моделювання, спостереженя "в полі" - все це дозволяє зрозуміти причини та наслідки глобального "позеленіння".

Серед ключових результатів: зростання рівня СО2 в атмосфері стимулює фотосинтез та ріст рослин.

І далі відбувається наступне: рослинність споживає частину вуглекислого газу і при цьому виконує функцію листової транспірації - це процес виділення вологи. А це певною мірою робить повітря прохолоднішим.

Науковці вважають, що глобальне "позеленіння" з 1980-х років могло зменшити глобальне потепління на 0.2 - 0.25 градуси Цельсія. Іншими словами, світ був би ще теплішим, якби не побільшало рослинності.

"Іронічно, що ті самі викиди вуглецю, які відповідають за шкідливі зміни клімату - також підживлюють ріст рослин", - каже Jarle Bjerke з Норвезького інституту досліджень природи. - "А це, своєю чергою робить глобальне потепління дещо помірнішим".

Згідно з кліматичними моделями, майбутнє виглядає ще зеленішим. Друга карта показує, як може змінюватися рівень рослинності в майбутньому за сценарієм, коли викиди парникових газів спричинять потепління майже на 5 градусів до кінця 21 століття.

Зокрема, показано прогнозоване зростання "індексу площі листя" у 2081-2100 порівняно з 1981-2000.

Графік унизу показує прогнозовані зміни за широтами. Зауважимо, що в північних широтах Північної півкулі зміна буде найбільшою.

"Це позеленішання та пов'язане з ним зниження температури принесуть користь, - каже Shilong Piao з університету Пекіна. - Але щоб наша планета й далі залишалася придатною для життя, все одно потрібно зменшити вуглецеві викиди в атмосферу".

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

природа наука майбутнє клімат супутник

Знак гривні
Знак гривні