Зміна клімату: Європу пропонують захищати, перекривши дамбами Північне море (КАРТА)

Науковий звіт, розроблений на замовлення уряду Нідерландів, пропонує збудувати дві дамби, які захистять усю північну Європу від підняття рівня Північного моря внаслідок глобальної зміни клімату. Проблема в тому, що це коштуватиме понад пів трильйона євро.

Пропонований проєкт Northern European Enclosure Dam (NEED) пропонує перегородити Північне море у двох місцях — у каналі між Францією й Англією з одного боку, та в протоці між Норвегією та Шотландією — з іншого.

Про це повідомляє журнал архітектури та дизайну DeZeen.

Ця пара бетонних дамб потребуватиме понад 50 мільярдів тонн піску, приблизно стільки видобувається в усьому світі за цілий рік. Сумарна довжина двох дамб повинна становити понад 500 кілометрів.

Цей проєкт має захистити від переселення близько 25 млн людей. Північне море, а з ним і Балтійське, фактично перетвориться на втутрішню водойму на кшталт Каспійського, тільки з керованим рівнем води.

Нинішні моделі передбачають, що до 2100 року рівень світового океану може піднятися на два метри, а до 2500 — на десять метрів.

Проблема в тому, що не всі країни мають гроші та географічні можливості для подібних рішень.


Шанхай, Мумбаї й не тільки. Через кліматичні зміни до 2050 року затопить значно більше міст, ніж думали раніше, — New York Times (КАРТИ)

На всіх фото блакитним позначено зону підтоплення, сірим — контури забудови міст. Ліворуч — старі передбачення, праворуч — нові:

Зникне половина Мумбаї — найбільшого міста Індії й одного з найбільших міст світу:

Мумбаї — сірим

Хо Ши Мін у В'єтнамі, наприклад, практично повністю накриватиметься під час припливів.

Хо Ши Мін Сіті — сірим

Власне, вся південня частина В'єтнаму зникне під водою.

Затопить і столицю Таїланду:

Бангкок — сірим

Центр та передмістя Шанхаю також накриватиме припливами:

Шанхай — сірим

Александрія, Єгипет:

Александрія — сірим

Південь Іраку й, зокрема, друге за величиною місто Басра:

Басра — сірим унизу

Це не просто кліматична проблема — вона спричинить соціальний тиск і може призвести до громадянських конфліктів і навіть воєнних сутичок, кажуть коментатори.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

майбутнє клімат катастрофа Європа

Знак гривні
Знак гривні