Мюнхенська змова щодо миру на Донбасі. Хибний план повторює тези Росії, - Atlantic Council

Кремль рокам намагався змінити спосіб мови щодо Криму - й на Кримській безпековій конференції він явно намагається зробити це знову. У відповідь колишні американські дипломати, посадовці й експерти відзначають помилки. Новий "мирний план" повторює тези Кремля і є хибним.

Про це йдеться в заяві, поширеній Atlantic Council.

По-перше, теза "конфлікт в та навколо України" приховує походження проблеми - адже цей "конфлікт в та навколо України" почався, коли російські війська в російській уніформі без розпізнавальних знаків силомісць захопили український півострів Крим, а потім Москва його "анексувала".

Згодом Москва-таки почала гібридну війну на Донбасі, що супроводжувалася масивною кампанією з дезінформації, щоб представити її як громадянський конфлікт усередині України.

Без керівництва, фінансування та важкого озброєння, що походять від Кремля - а також у деяких випадках регулярних частин армії РФ - не було б "конфлікту в та навколо України".

Москва з перших пострадянських днів експлуатувала внутрішні розподіли у своєму так званому "близькому закордонні", щоб впливати на уряди Молдови, Азебрайджану, Грузії та Вірменії через "заморожені конфлікти", нагадують автори заяви.


Читати критику Atlantic Council повністю (англ)

Як відомо, заява безпекової конференції Мюнхена згодом зникла з сайту після критики.

Що там було?

Документ був поширений 14 лютого в Мюнхені на Мюнхенський безпековій конференції, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

До участі в розробці документа, як стверджується, залучали також окремих українських експертів, але організації з України не зазначені серед тих, хто формував пропозицію.

Документ уникає згадок про напад Росії на Україну і стверджує, що "конфлікт в та навколо України" став наслідком "катастрофічних прорахунків", і в якості реакції на нього пропонують кроки для "завершення конфлікту на Донбасі та створення перспектив для конструктивного діалогу, в тому числі щодо Криму". Основною ідеєю плану є відновлення співпраці з Росією без відновлення Україною суверенітету над Кримом.

Тут можна прочитати тези документа, який зник

Одна з українських реакцій:


Мюнхенські змови. Україні не потрібне повернення окупованого Донбасу в турборежимі

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

донеччина німеччина крим путін росія пропаганда луганщина агресія війна

Знак гривні
Знак гривні