Серце - найслабкіше місце українців. Від чого ми помираємо? (ІНФОГРАФІКА)

Як ми повідомляли, "Український центр суспільних даних оприлюднив дані Держстату щодо основних причин смертності в Україні за 2018 рік із розбивкою за областями. Абсолютна більшість (387 тисяч із 574.5 тисяч) померли в 2018 році від різних хвороб систем кровообігу:

Ми вже візуалізували те, що в даних Держстату коротко називається "загибель" - більша частина таких випадків є самогубствами (ІНФОГРАФІКА), їх було понад 6 тисяч за минулий рік.

Що ж стосується "хвороб систем кровообігу", то з 387 тисяч таких смертей понад половина, 201.2 тисячі - спричинена офіційно визначеною лікарями атеросклеротичною хворобою серця. На другому місці, це ще майже 51 тисяча - інші форми ішемічної хвороби того-таки серця.

Таким чином, хворе серце спричиняє понад 250000 тисяч усіх смертей із 574571 зареєстрованих за рік загалом.

Найбільш "сердешна" - північ України, передусім Чернігівщина. Крім того, виділяється серед свого регіону Вінниччина.

Серед різних новоутворень домінує рак легенів.

ОНОВЛЕНО 21.12.2019 14:23
При цьому Ренат Насрідінов, один з аналітиків Центру суспільних даних наголошує: "Насправді українці помирають від чогось іншого, а «Хвороби системи кровообігу» — це «сміттєва» категорія, яку пишуть, просто щоб щось записати. Ну не може бути у третини померлих хворе серце. Непрямим доказом цьому є те, що в Англії картина зовсім інша. Плюс відразу кидається в очі не тільки те, що у Британії деменція і хвороба Альцгеймера займає перше місце як причина смерті, а більш рівномірний розподіл причин смерті у загальній структурі смертності. наявні дані, що показують буцімто “епідемію” атеросклеротичної хвороби серця, свідчать про значною мірою формалістичний підхід значної кількості лікарів до фіксації причин смерті. Такий підхід можна назвати недбалістю, халатністю, але він призводить до масової фальсифікації даних у масштабі всієї країни"

Дивитися за хворобами й областями в інтерактиві.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

інфографіка графік дня медицина суспільство

Знак гривні
Знак гривні