Інститут демографії різко розкритикував план імітації замість повноцінного перепису населення

Науковці розкритикували намір уряду провести електронну оцінку чисельності населення замість повноцінного перепису:


Перепису населення в 2020 році не буде. Натомість, буде його імітація

У США відповідь на питання перепису вимагається законом

Про це у Facebook написала директор Інститут демографії НАН України Елла Лібанова.

"Я категорично проти заміни повноцінного перепису населення оцінками його чисельності. ...У більшості розвинених країн існують демографічні регістри, які містять різноманітну інформацію, але й там переписи проводяться. Проводяться з використанням даних регістрів, за вужчим колом питань, але проводяться. В Україні ж таких регістрів просто не існує, і оцінка чисельності населення, проведена з величезною кількістю припущень, їх не може замінити. За відсутності надійної інформації про генеральну сукупність (про все населення країні та його розміщення по території) неможливо забезпечити належну репрезентативність вибіркових (соціологічних) обстежень. А не маючи різнобічної інформації про населення, неможливо забезпечити належну якість управління країною. Країна – це не територія, не банки і не бізнес, хоча все це є дуже важливим; країна – це передусім люди, їх якість і тривалість життя, рівень освіти, статус на ринку праці, джерела доходів, склад родини, кількість дітей, визначення своєї етнічної приналежності, рідна мова", – написала Лібанова.

Від Текстів: ми фахово працюємо з великими даними не один рік, і хочемо зазначити, що міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет (автор ідеї), схоже, взагалі не розуміє важливості та економічного ефекту від отримання детальної інформації про громадян країни. Так, в США подібні дані (Census) є базою для цілої екосистеми сервісів, комерційних та безкоштовних, а також мають критично важливе значення для ухвалення рішень і локального, і загальнодержавного характеру.

Декілька цитат, які демонструють крайню необізнаність Дубілета в цьому питанні:

— "Ці дані будуть, можливо, більш точними, ніж від традиційного перепису, оскільки далеко не всі українці відкривають двері тим, хто проводить опитування" (Дубілет не розуміє базових механізмів проведення перепису: наприклад, в США спочатку відбувається поштова розсилка з анкетами на всі відомі домогосподарства, потім для тих, хто не відповів, відбувається фізичний обхід житла (при потребі, неодноразовий), і на останньому етапі для решти використовуються додаткові непрямі методи, в т.ч. використання існуючих адміністративних баз даних.

Детальніше

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

наука уряд суспільство

Знак гривні
Знак гривні