Газова голка повертається? У Відні відбулись неанонсовані переговори між Україною та Росією

У Відні 28 листопада представники України та Росії провели переговори щодо «співпраці в газовій сфері». Цей раунд перемовин раніше не анонсувався.

Про це повідомили в прес-службі Міністерства енергетики Росії, - передає Громадське.

За даними відомства, у переговорах взяли участь міністр енергетики РФ Олександр Новак, глава Газпрому Олексій Міллер, міністр енергетики України Олексій Оржель, а також керівники Нафтогазу та компанії «Оператор газотранспортної системи України».

«Сторони обговорили російсько-українське співробітництво в газовій сфері — врегулювання взаємних претензій щодо виконання контрактів, умови транзиту російського газу в Європу з 2020 року, перспективи прямої покупки російського газу для споживачів України», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що вони обмінялися пропозиціями щодо вирішення «питань, що стоять перед сторонами», а також домовились зробити більш інтенсивною «спільну роботу у двосторонньому форматі в найближчі дні».

Що цікаво, переговори відбулися не в тристоронньому форматі разом з представниками Євросоюзу, як це було раніше. Це були перші двосторонні переговори України та Росії щодо газу з 2014 року.

Зазначимо, що наразі між Україною та Росією тривають переговори про укладання нового договору на транзит газу через те, що чинний 10-річний договір спливає 31 грудня 2019 року. Щороку транзит російського газу до Європи приносить Україні 3 мільярди доларів доходів — це більше, ніж витрати держави на імпорт газу.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

газ україна росія

Знак гривні
Знак гривні