Сонячна черепиця - винахід українського інженера - отримала нагороду ООН

Інженер Павло Рєка з Миколаєва отримав нагороду від UNIDO (установи ООН, яка спеціалізується на просуванні міжнародного промислового співробітництва) за розробку «сонячної» черепиці. Павло Рєка розробив «сонячну» черепицю, ще будучи студентом.

Про це повідомляє Хмарочос із посиланням на сторінку компанії Solar Service в фейсбуці:

«Ми відзначили сонячну черепицю з низки стартапів, представлених понад 40 компаніями з усієї України», – зазначали в UNIDO і GCIP (Глобальна інноваційна програма чистих технологій), підводячи підсумки конкурсу на форумі Innovation Market 2019, який відбувся у Києві 19 листопада.

Павло Рєка розробив «сонячну» черепицю, будучи студентом Чорноморського національного університету ім. Петра Могили. Автор розробки отримав ступінь бакалавра на комп’ютерному факультеті, а наразі працює у фірмі, що встановлює сонячні панелі.

«Тема його дипломної роботи також була пов’язана з сонячними панелями, – розповідає викладач кафедри автоматизації та коп’ютерно-інтегрованих технологій Олександр Бєліков. – З Павлом почали працювати чотири роки тому, разом брали участь у внутрішньоуніверситетському конкурсі стартапів “Business opportunities”, два роки розробляли власні сонячні панелі (портативні), і вже тоді він пропонував ідею черепиці з інтегрованими сонячними панелями».

Павло Рєка уже запатентував розробку.

Найближчим часом планують спорудити тестовий дах з «сонячної» черепиці на полігоні у Матвіївці, а потім запускати промислове виробництво у Миколаєві.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

екологія миколаївщина технології

Знак гривні
Знак гривні