Справа про імпічмент Трампа може допомогти Україні вийти зі столітньої тіні російського імперіалізму, - Atlantic Council

"Це контрінтуїтивно, але розляд справи про імпічмент Трампа може допомогти Україні", - пише журнал The Atlantic Council.

На перший погляд, все для України має поганий вигляд. Росія все ще міцно на Донбасі, а Путін намагається використати недосвідченість Зеленського. Тож останнє, що зараз потрібно Україні - це криза в стосунках із найважливішим союзником.

Захисники Трампа тепер люблять ототожнювати Україну з корупцією. Однак залишається фактом, що за ці кілька місяців до країни привернено більше міжнародної уваги, ніж раніше.

Справжня важливість цих світових "софітів" стає зрозумілішою в контексті історичної "анонімності" України. Вона маловідома передусім через довготривалі зусилля Росії з придушення власної ідентичності України - як національної, так і політичної.

Мотиви Росії зрозуміти неважко. Якщо світ сприймає Україну як близьку до Росії - це добре для останньої з точки зору безпеки, релігії й навіть історичного міфу про "колиску народів" Київську Русь. Це робить володіння Україною, включно з "матєр'ю городов русскіх" Києвом, центральним для самосвідомості Росії. З точки зору Росії, справжні сепаратисти в Україні - це самі українці, які відокремилися від "матушки".

Видання нагадує відому нам, але менш відому Заходу історію гноблення Російською імперією української самості, мови, русифікацію, Голодомор. "Неймовірно, але Україна вижила", - підсумовує Atlantic Council.

Втім, похмурий спадок очевидний і тепер - у політичних розділеннях України, а також у російських історичних наративах щодо України, спрямованих на зовнішній світ.

А от скандал у ЗМІ щодо імпічменту Трампа дає Україні безпрецедентну світову увагу. Й Україна має багато чого розповісти.

Сама дорога України до незалежності - епічна історія, що може шокувати й викликати захват навіть у найбільш утомлених спостерігачів.

А серед останніх подій - чудо з волонтерством 2014 року, зразу готове для використання Голлівудом.

Тепер самі українці мають взяти на себе роль оповідачів про себе.

І це завдання не тільки для кіно та телебачення. Кожен може долучитися - від журналістів і науковців до студентів та активістів.

Крім традиційної історії травм і тріумфів - Україна також має багато сучасних "хіпстерських" наративів, які миттєво апелюють до покоління Інстаграму. Представники музичної, технічної сцени та світу мови ще ніколи не мали кращого шансу постати перед цілим світом.

І роблячи це, можна показати, що Україна - це далеко не тільки стереотипи про корупцію та війну.

Навіть якщо Україна не вхопиться за нинішню манію імпічменту - увага, яку отримала країна зараз, може стати поворотним моментом.

Вже за цей короткий період BBC, Washington Post, Wall Street Journal, Financial Times, New York Times офіційно перейшли з Kiev на Kyiv - цей незначний, проте симптоматичний жест лише показує ширші зсуви у сприйнятті країни, що вже відбуваються.

Країни часто вкладають мільйони доларів у піар-кампанії, щоб зробити свій "бренд" упізнаваним. Україна отримала в сотні разів більше уваги безкоштовно.

Для країни, яка століттями намагалася вийти з тіні російського імперіалізму - так увага буквально безцінна.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

сша трамп україна

Знак гривні
Знак гривні