Новий закон вводить стандарти НАТО щодо звань сержантів і скасовує прапорщиків (ПЕРЕЛІК ЗВАНЬ)

Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому законопроєкт №0906, який спрямований на запровадження нових військових звань сержантського і старшинського складу Збройних сил України. За проголосували 278 народних депутатів.

Більше жодних прапорщиків!

«Підготовка і професіоналізація Збройних сил України має критичне значення для успіху всієї військової реформи. Основною передумовою побудови оновленого національного війська за євроатлантичним зразком є створення дієвого професійного сержантського корпусу та набуття ЗСУ взаємосумісності зі збройними силами країн-членів НАТО. З метою реалізації Концепції розвитку професійного сержантського і старшинського складу ЗСУ існує потреба внесення змін до законодавчих актів України стосовно військових статутів ЗСУ та військових звань військовослужбовців рядового, сержантського і старшинського складу ЗСУ», – йдеться в пояснювальній записці до законопроекту, яку цитує Главком.

Так, зараз існують такі військові звання рядового, сержантського і старшинського складу: рядовий; старший солдат; молодший сержант; сержант; старший сержант; старшина; прапорщик; старший прапорщик.

Ухваленим законопроектом цей ряд змінюється на такий:
рекрут;
солдат;
старший солдат;
молодший сержант;
сержант;
старший сержант;
перший сержант;
штаб-сержант;
майстер-сержант;
старший майстер-сержант;
головний майстер-сержант.

Також будуть змінені і корабельні звання. Мічманів більше не буде, але з’являться: штаб-старшина, майстер-старшина, старший майстер-старшина і головний майстер-старшина.

Крім того, передбачається поділ сержантського і старшинського складу на молодший і старший склад.

армія реформ НАТО

Знак гривні
Знак гривні