Імпорт росте, а митні платежі падають

Митні платежі за рік знизилися на $66 млн, незважаючи на зростання імпорту. На це звертає увагу колишня глава підкомітету ВР з питань митної справи Тетяна Острікова.

"Митні платежі (в$) в серпні цього року впали на 9,7% порівняно із серпнем 2018р. ($998 млн проти $1105 млн). При тому, що обсяг імпорту зріс - $ 5,036 млрд у 2019 відносно $4,957 млрд у 2018", - написала вона.

За словами Острікової, в уряді падіння митних платежів пояснюють низькою вартістю імпортної нафти, пільговим імпортом обладнання для зеленої енергетики і тим, що "Нафтогаз" оформляє частину газу не в режимі імпорту, а в режимі "митний склад".

Всі ці фактори відповідальні за max 3,7% падіння. Ще 6% падіння платежів спричинило щось інше.", - утверждает Острикова.

"Підсумую: митні платежі у $ падають. При тому, що обсяг імпорту зріс. Фактори нафти і газу не релевантні, адже їх компенсувало зростання імпорту інших товарів. На обладнання для відновлювальної енергетики, яке імпортується з пільгою з пдв, можна списати max 3,7% падіння зборів. Де загубились ще 6%, а це $66 млн або 1,6 млрд грн?!" - переймається питанням колишній нардеп.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

бюджет імпорт

Знак гривні
Знак гривні