Трампу оголошено початок процедури імпічменту через нібито тиск на Україну задля виборів у США. Про що йдеться?

Трамп нібито неприйнятно тиснув на українського Президента, причому в своїх особистих інтересах.

Спікер Палати представників Конгресу США, демократка Ненсі Пелосі оголосила 24 вересня про початок офіційного розслідування щодо імпічменту президента Дональда Трампа. Справа стосується доповідної записки спеціального інформатора щодо телефонної розмови американського лідера з президентом України Володимиром Зеленським.

Трамп нібито неприйнятно тиснув на українського Президента, причому в своїх особистих інтересах, щоб використати його на виборах проти суперника Трампа, демократа Джо Байдена, - пише Радіо Свобода.

Президент США Дональд Трамп у відповідь повідомив, що дозволить оприлюднення «повністю розсекреченої та нередагованої стенограми» телефонної розмови з українським колегою Володимиром Зеленським.

«Ви побачите, що це був дуже доброзичливий і цілком прийнятний дзвінок. Жодного тиску і, на відміну від Джо Байдена та його сина, жодної «послуги за послугу», – наголосив Трамп у твіттері.


Ідеться про начебто скандал в Україні з Байденом - майбутнім суперником Трампа на виборах президента США

23 вересня Трамп заперечив заяви про його імпічмент на тлі повідомлень про ймовірний тиск із його боку на президента України Володимира Зеленського щодо розслідування проти його політичного конкурента Джо Байдена.

Минулого тижня видання The Washington Post та інші американські ЗМІ повідомили, що американський розвідник написав скаргу через телефонну розмову президента США Дональда Трампа з неназваним іноземним лідером. 19 вересня генерального інспектора розвідки Майкла Аткінсона допитали за зачиненими дверима в Палаті представників США про скаргу співробітника розвідки.

Тоді Трамп назвав «фейковими новинами» інформацію про скаргу розвідника на нього.

21 вересня колишній віцепрезидент США Джо Байден, основний кандидат Демократичної партії США на виборах президента 2020 року, закликав розслідувати інформацію про те, що Трамп у телефонній розмові з Зеленським буцімто тиснув на того, закликаючи почати розслідування проти Байдена та його сина.

Про що взагалі йдеться?

New York Times давніше випустив широко розкритиковану колегами статтю про начебто неоднозначну роль можливого кандидата в президенти США Джо Байдена в українській політиці. В її написанні тоді брала участь нинішня речниця Зеленського, Юлія Мендель.

При цьому, Байден у 2020 році може конкурувати з Трампом на президентських виборах.

В історії йшлося про те, що Джо Байден виступав проти українського генпрокурора [йдеться ще про Шокіна] - але нібито мав конфлікт інтересів: син Байдена перебував у топ-правлінні компанії, щодо якої генпрокуратура вела тоді розслідування.

Але тільки в кінці неоднозначного матеріалу було згадано, що немає жодних доказів допомоги Байденом своєму синові. Крім того, агенство Bloomberg писало, що немає доказів неналежної поведінки Байдена.

Речники Байдена заявляли, що той виступав за звільнення генпрокурора з політичних (антикорупційних) міркувань - "без жодної думки про те, як це вплине чи не вплине на будь-які інтереси його сина, приватної особи".

Усунення того генпрокурора [Шокіна] вимагали також США в цілому та інші інституції - такі як Світовий банк.

Байден конкуруватиме з Трампом на наступних виборах у 2020 році - якщо саме його за результатами праймеріз висуне Демократична партія США.

Повна стаття на CNN - англійською

***

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

скандал сша байден зеленський трамп

Знак гривні
Знак гривні