В Національній суспільній телерадіокомпанії - обшуки

Державне бюро розслідувань у супроводі співробітників Служби безпеки України проводить обшуки в Національній суспільній телерадіокомпанії України та вдома в кількох її співробітників.

Цю інформацію «Детектору медіа» підтвердила речниця СБУ Олена Гітлянська.

Обшуки відбуваються за шістьма адресами. З власних джерел «Детектору медіа» стало відомо, що обшуки відбуваються в тому числі вдома в голови правління НСТУ Зураба Аласанії. Пан Аласанія наразі не відповідає на телефонні дзвінки.

З власних джерел «Детектору медіа» також відомо, що раніше ДБР проводило розслідування справ про можливі розтрати коштів НСТУ.

Колишній виконавчий директор НСТУ Олександр Лієв сказав «Детектору медіа», що йому нічого не відомо про обшуки та кримінальне провадження, яке розслідує ДБР. За його словами, є старе кримінальне провадження, відкрите за заявою одного з народних депутатів з групи «Відродження». «Воно не закрите, але це повний брєд, воно висмоктане з пальця. Він скаржився, наприклад, що ми закупили техніку за завищеними цінами. Але все відбувалося за тендерами через Prozorro», - сказав пан Лієв.

Про обшуки в офісі НСТУ також повідомляє «Громадське». Відповідальний за безпеку в НСТУ Володимир Проценко повідомив «Громадському», що в офіс НСТУ прийшли люди, які не представилися і не надали ухвали суду з дозволом на проведення слідчих дій. За його словами, люди прийшли в один з офісів бухгалтерії й намагаються витіснити працівників, нічого не пояснюючи.

У Державному бюро розслідувань (ДБР) пояснили, що слідчі дії проводяться в рамках досудового розслідування кримінального провадження щодо можливих протиправних дій службових осіб ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України». Про це йдеться на офіційній сторінці відомства у Фейсбуку.

«Державне бюро розслідувань за оперативного супроводу Служби безпеки України проводить санкціоновані обшуки у приміщенні ПАТ "Національна суспільна телерадіокомпанія України".

Слідчі дії проводяться в рамках досудового розслідування кримінального провадження щодо можливих протиправних дій службових осіб ПАТ «НСТУ», а саме зловживання службовим становищем з метою одержання неправомірної вигоди для себе чи інших фізичних або юридичних осіб», – йдеться у повідомленні.

За даними ДБР, обшуки проводяться з дотриманням всіх вимог Кримінального процесуального кодексу України та жодним чином не перешкоджають роботі телерадіокомпанії.

Адвокат голови правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Зураба Аласанії Андрій Гук був присутній під час обшуку в помешканні керівника Суспільного.

«Зранку був звичайний обшук у помешканні Зураба Аласанії. Скажімо так, найцінніше, що знайшли, це неопубліковані вірші Зураба, прочитали їх. Зураб Аласанія самостійно видав копії документів, які були в нього вдома. Вони стосуються його діяльності в НСТУ», – сказав Андрій Гук.

За його словами, ухвала суду, яка була вручена, досить широка. «Складається таке враження, що слідство саме не знає, що конкретно шукає, і просто намагається щось знайти, перевіряє все підряд», – зазначив він.

«Ми не бачимо конкретних претензій до діяльності ні з ухвали, ні з дій, які були проведені сьогодні», – додав адвокат.

Він пояснив, що ухвала на обшук була видана на основі кримінального провадження, яке було зареєстроване у квітні 2019 року. «Ведеться воно чомусь ДБР, можливо, мова йде про якісь державні кошти», – зазначив пан Гук.

аласанія сбу змі

Знак гривні
Знак гривні