Безсмертний порівняв Зеленського з мишею, що довірилася коту Путіну

Екс-представник України у політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі Роман Безсмертний пояснив, чому його звільнив президент Володимир Зеленський.

"Я пережив три етапи роботи з президентами.

Перший етап – президент і коли призначав, і коли звільняв, пояснював причини.

Другий етап – це коли я пояснював, чому президент приймав таке рішення.

Зараз етап, коли ніхто не пояснює ні коли призначають, ні коли звільняють.

(Коли призначили – ред.) я запитав, чому ви так дієте. Відповідь була коротка: "у нас немає часу на зустрічі". Причина проста: це відповідь на те, як люди вміють організовувати процес.

Причиною звільнення послужила моя публічна позиція. Стосовно тактики дій на лінії розмежування, тактики дій в переговорній групі. Я чесно, коректно, відкрито казав, що тут треба діяти отак, а тут отак.

Починаючи з того, що не можна не проводити військовий парад в умовах війни. Закінчуючи дзвінком: не треба телефонувати Путіну – треба діяти досить різко і послідовно.

Я не можу розуміти, коли Україна демонструє боязнь по відношенню до абсолютно неорганізованої Росії. Я не розумію, чому не відповідають на фронті, коли йде обстріл.

Тим більше, що я знаю як ішли переговори, досягалися домовленості, я знаю, як вимагає міжнародне право діяти в моменти таких загострень.

Очевидно, що така позиція не до двору. Але це позиція президента – призначити, звільнити…"

Миша, що довірилася коту

Безсмертний вважає, що президент Володимир Зеленський може потрапити у пастку власних ілюзій щодо Володимира Путіна.

"Нинішня ситуація дуже небезпечна тим, що за бажанням – а я вірю в чесне бажання Зеленського зробити краще – він, на жаль, зараз сунеться в пастку. Він просто не розуміє, з ким має справу.

Це його свідоме переконання, що Путін у цій ситуації може бути якимось союзником. Він виглядає зараз у цьому протистоянні як миша, яка довірилася коту. І цей кіт пограється з мишею – і потім її покарає за це. Це вже очевидно і зрозуміло".

Сама історія з телефонним дзвінком… Я не міг зрозуміти дії Порошенка, який телефонував Меркель, я точно так само не можу зрозуміти Зеленського, який тут же телефонує Путіну".

Безсмертний заявив: "Для мене зрозуміло, як треба було діяти в одній і іншій ситуації. Армія чекає команди. Армія – це порядок, це дисципліна, це офіцери. Офіцерам треба чітко доводити команду. Вони готові діяти.

Інша справа, що іноді боягузтво, неусвідомлення відповідальності, немотивований страх не дозволяє цим людям приймати правильні рішення. У результаті потім гинуть десятки і тисячі людей. Так не можна діяти, коли ти несеш відповідальність за націю".

Крім того, Безсмертний вважає:

"У 2016 році вже було очевидно, що на війні почали робити бізнес… Я не пред'являю тут претензій самому Порошенку, на тих схемах заробляли будь-хто, тільки від того всього програвала Україна".

Уже колишній представник України в політичній підгрупі ТКГ також переконаний, що зустріч лідерів "нормандського формату", на яку сподівається Зеленський, найближчим часом не відбудеться.

Нагадаємо, Зеленський звільнив Безсмертного з посади представника України у політичній підгрупі ТКГ.

Команда президента при цьому не повідомила Безсмертному про його звільнення.

Безсмертний з 2015 року представляв Україну у політичній підгрупі ТКГ, але у квітні 2016 року вийшов зі складу перемовників "Мінського процесу".

Зеленський сам повернув Романа Безсмертного в ТКГ 9 липня 2019 року.

Безсмертний заявив, що після загибелі 4 військових під Павлополем на Донбасі 6 серпня, Україна мала би призупинити участь у Мінському процесі до зустрічі лідерів країн "нормандського формату" – України, Росії, Німеччини та Франції.

За матеріалами Української правди

скандал армія зеленський безсмертний війна

Знак гривні
Знак гривні