Паспорти РФ - це мітка Путіна на Донбасі

Указ президента Росії про спрощення отримання російського громадянства жителями Донецької та Луганської областей України мовою спецслужб називається "міткою території".


Путін розширив свою паспортну агресію на весь Донбас, включно з підконтрольним Україні

"Путін позначив територію", – сказав виданню Оглядач заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і вимушено переміщених осіб України Георгій Тука.

"Зазвичай, коли Росія вчиняє будь-які дії, вона переслідує одразу кілька цілей. Фахівцям зі спецоперацій в усьому світі добре відомий термін "мітка території". Ще у 2014 році, коли терористи захоплювали якийсь населений пункт, то відразу ж на будівлях, на парканах, на стовпах розвішувалися або георгіївські стрічки, або інші символи. Точно так само чинили й наші", – розповів заступник міністра.

"Крім того, цей крок абсолютно вкладається в ту канву, в ті тези, які постійно лунають із вуст так званих лідерів "молодих республік", які постійно називають вільну територію Донеччини і Луганщини "тимчасово окупованими Україною", – додав він.

Водночас, за оцінками Туки, "з точки зору безпеки тут немає чогось нового, що б радикально змінило статус-кво".

Відповідаючи на запитання, чи слід у відповідь на це рішення Кремля скликати Раду національної безпеки та оборони України, заступник міністра зауважив: "Це прерогатива президента. Якщо є якісь ідеї, яким чином на дипломатичній ниві можна реагувати, то, напевно, має сенс скликати. Але з точки зору національної безпеки, як її розуміє переважна більшість наших громадян – танки, ракети, літаки – прямої загрози це не несе. З політичної точки зору – так, без сумніву".

донеччина путін росія луганщина агресія

Знак гривні
Знак гривні