24 роки тюрми: суд в Італії визнав нацгвардійця Марківа винним у вбивстві італійського журналіста

Суд присяжних в італійському місті Павія сьогодні, 12 липня, визнав бійця Національної гвардії України Віталія Марківа винним у вбивстві італійського журналіста Андреа Роккеллі під Слов’янськом 2014 року.

Як повідомляє у “Фейсбуці” присутня на суді журналістка Радіо Свобода Наталія Кудрик, суд засудив 29-річного українця до 24 років ув’язнення, - передає Новинарня.

Обвинувачення вимагало засудити нацгвардійця до 17 років ув’язнення.

Суд вийшов з нарадчої кімнати із запізненням майже на півтори години (оголошення вироку мало початися о 14:00 за місцевим часом).

“Не заглиблюючись у справу, про яку вже достатньо говорили мої адвокати, хочу сказати: я солдат, я патріот своєї країни. Вірю в правосуддя і дякую вам за вашу працю”, – наголосив Марків.

На засідання суду до Павії приїхало багато представників української діаспори в Італії, які підтримували Марківа у вишиванках та з українською атрибутикою.

Частину української делегації навіть не пустили в зал через брак місця.

Заключне засідання суду висвітлювали практично всі основні телеканали Італії, на оголошення вироку з’їхалося багато журналістів.

30 червня 2017 року поліція Італії заарештувала в аеропорту Болоньї 28-річного громадянина України Віталія Марківа за підозрою у причетності до вбивства італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі в 2014 році біля Слов’янська на Донеччині.

Старший сержант Марків є заступником командира взводу в батальйоні Національної гвардії України ім. генерала Кульчицького.

За даними ЗМІ, Марків має також громадянство Італії, в цій країні постійно живе його мати. Туди він полетів у відпустку.

30-річний Андреа Роккеллі був учасником групи фоторепортерів Cesuralab.
Він загинув 24 травня 2014 року внаслідок мінометного обстрілу в селі Андріївка під Слов’янськом Донецької області разом із напарником-перекладачем, російським правозахисником Андрієм Мироновим.

Обставини події на боці бойовиків “ДНР” описував фотожурналіст Вільям Роглон з агентства Wostok Press, який теж перебував на місці обстрілу.

Офіційна довідка Національної гвардії України підтверджує, що підрозділи оперативного призначення НГУ в період з 20.03 до 04.08.2014 року комплектувалися виключно стрілецькою зброєю: автоматами і кулеметами, а артилерійського озброєння, в тому числі мінометів, в них не було, зокрема і в районі Слов’янська та гори Карачун. Цей факт виключає можливість того, що Марків міг фізично вбити Роккеллі.

Генпрокуратура України звернулася до італійської влади з вимогою надати ґрунтовні докази вини Марківа або негайного звільнити його.

Про те, що Україна готова надати італійському суду всі документи у справі Марківа, заявив також міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

У серпні 2017 року нардепа Андрія Антонищака – координатора батальйону Кульчицького – допитували в Італії в справі Марківа.

17 травня 2019 року глава МВС Арсен Аваков зустрівся з Марківим. Він та командувач Нацгвардії Микола Балан дали в суді Павії свідчення на захист Віталія.

італія армія суд війна мвс

Знак гривні
Знак гривні