Польща планує «активні заходи» для міграції з метою переселення людей «з вибраних країн». Читай – з України (ІНФОГРАФІКА)

Польщі, з огляду на її власні "демографічні тенденції", дуже скоро може знадобитися значне збільшення пропозиції робочої сили, – пише Польське радіо. Агенство PAP (Польська агенція пресова) розкрило основні тези проекту нової міграційної політики, запропонованої Міністерством внутрішніх справ Польщі. У найближчому майбутньому Польщі може знадобитися значне збільшення пропозиції робочої сили. Про це говориться у документі «Міграційна політика Польщі». Документ іще має пройти узгодження – але ось про що в ньому йдеться.


Як українці допомагають Польщі отримувати дотації від Євросоюзу

Документ, що визначає напрямки міграційної політики польської держави, має відповісти, зокрема, на потреби економічної політики під час пошуку іноземних працівників з відповідними компетенціями для заповнення людського ресурсу на ринку праці, що випливає із демографічної тенденції в Польщі (виїзду поляків на Захід, див. інфографіку нижче – ред.)

Якщо в майбутньому демографічна ситуація в Польщі не поліпшиться, і не буде відчутних результатів у поверненні поляків з еміграції та масштабах репатріації, то в зв’язку із змінами демографічної ситуації потрібно також розглянути можливість започаткування активних заходів для міграції з метою переселення «з вибраних країн».


Чому йдеться швидше за все про Україну – очевидно з попередніх заяв

«Механізми відбору повинні брати до уваги як кваліфікацію іноземців, так і фактори, що допомагають в їхній інтеграції, а потім асиміляції. Вони також повинні дозволити тимчасове призупинення або обмеження потоку іноземців у межах окремих міграційних каналів», – зазначено у документі.

Міграційна політика має проводитися відповідно до концепції домінуючої культури, що встановлює іммігрантам визначені межі функціонування у державі, а не згідно з моделлю мультикультурності.

«Важливо також підкреслити, що система інтеграції іноземців має висувати інтеграцію певним зобов’язанням, а не тільки одним із варіантів, які іноземець може вибрати. Тому, насамперед, потрібно досягти ефективної інтеграції та наступної асиміляції того чи іншого іноземця», – написано в документі.

Нагадаємо з наших попередніх матеріалів:

Польських заробітчан щороку дедалі більше, – пише статистичний портал Статіста.

Крім того, більшість поляків-заробітчан повертатися додому вже й не збирається. Опитано близько тисячі родин польських заробітчан:

Переважно саме завдяки польським піврічним дозволам на роботу й проживання, найбільше мігрантів у Євросоюз – третій рік поспіль з України (ІНФОГРАФІКА)

Міграційні трудові та пенсійні потоки непогано досліджені:


Українці їдуть жити в Польщу, поляки у Британію, а британці в Іспанію (ІНФОГРАФІКА)

Скажімо, українці – основне джерело міграції до ЄС, і абсолютна більшість із них – це заробітчани, які заміщують поляків, котрі їдуть на роботу до інших країн ЄС.

***

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

інфографіка польща міграція україна

Знак гривні
Знак гривні