До 2050 року альтернативна енергетика становитиме 50% від світової, - прогноз

Це дозволить уникнути 126 гігатонн викидів вуглецю за 30 років.

У 2050 році частка альтернативної енергетики від загальносвітової становитиме 48%. Такі дані наводить Bloomberg у звіті New Energy Outlook («Перспективи нової енергетики). Йдеться, зокрема, про частку вітряних та сонячних потужностей, - перекладає Хмарочос.

Так, аналіз встановив, що користування альтернативними енергетичними джерелами підвищиться з 7% станом натепер до 48% у 2050 році. Це дозволить скоротити викиди СО2 на 126 гігатонн. Цьому сприятиме переважно здешевлення установок та зменшення витрат на їхнє утримання. Частка вугільної промисловості, натомість, знизиться з 37% до 12%, нафта буде фактично ліквідована з ринку енергоносіїв.

Також автори звіту вперше розраховують на 100% електрифікацію автотранспорту та опалення житлових будинків.

Очікується, що Європа першою декарбонізує свої енергоносії. Великі країни Західної Європи вже взяли курс на зменшення викидів – завдяки жорсткішому ціноутворенню для вуглецю та національній політиці загалом. Повільніше рухатимуться США з великою кількістю дешевого природного газу і Китай з осучасненим фондом вугільних установок.

«Наш аналіз свідчить, що уряди в світі мають зробити наступне: переконатися, що державні ринки дружні до експансії недорогих вітряних та сонячних установок, а також підтримати дослідження і якнайшвидше розгортання цих технологій. Так їх можна буде запровадити вже з 2030-х років», – пояснив очільник аналізу та директор дослідницької організації BloombergNEF Себ Хенбест.

Також в доповіді встановлено, що у двох третинах світу вітер та сонце є найдешевшими з енергоносїів. Попит на електроенергію до 2050 року зросте на 62%.

New Energy Outlook 2019 – це аналіз вивчення перспектив попиту та пропозиції енергоресурсів. Проводиться 65 аналітиками BloombergNEF по всьому світу.

екологія майбутнє енергетика

Знак гривні
Знак гривні