Німеччина, Франція й Іспанія створять винищувач майбутнього (ФОТО)

Німеччина, Франція та Іспанія у понеділок, 17 червня, дали старт найбільшому у Європі оборонному проекту, в рамках якого до 2040 року має бути створено винищувач п'ятого покоління (Future Combat Air System, FCAS або SCAF).

Як повідомляє "Німецька хвиля", рамкову угоду з виробництва системи підписали в рамках авіасалону в Ле-Бурже. У церемонії взяли участь міністри оборони трьох країн Урсула фон дер Ляйен, Флоранс Парлі й Маргарита Роблес, а також президент Франції Еммануель Макрон.

На відміну від європейських винищувачів Eurofighter Typhoon, мова йде не тільки про окремі бойові літаки, а про цілу систему, що включає також супроводжуючі загони безпілотників, флагманські і патрульні літаки, наземні станції і супутники. Весь комплекс систем повинен обмінюватися даними в режимі реального часу. Загальна вартість проекту оцінюється в суму до 50 мільярдів євро.

Тільки на розробку концепції Німеччина і Франція виділили по 32,5 мільйона євро. В рамках цього дослідження до кінця 2020 року передбачається скласти детальний план того, що входитиме у нову систему.

Керівництво проектом здійснює Франція. Міністерство оборони у Парижі в рамках проекту укладатиме окремі угоди з промисловістю.

Лівий берег

зброя німеччина франція іспанія майбутнє Європа

Знак гривні
Знак гривні