Порошенко проти роздачі росіянам святого українського громадства

Президент Петро Порошенко виступає проти того, щоб роздавати росіянам українське громадянство.

Про це голова держави заявив під час зустрічі з представниками наукових кіл в Українському католицькому університеті у Львові в понеділок, 29 квітня.

"І ми не будемо сприймати, що хтось зараз буде роздавати росіянам святе українське громадянство. Тому що вони його приймуть усі 140 мільйонів. Тому що в нас краще. Тому що українське громадянство – це висока честь", – цитує Петра Порошенка Інтерфакс-Україна.

Також президент підкреслив, що не дозволить нікому, щоб Україну "купили за газ".

"Тому що головне, що вони зараз намагаються запропонувати – що в Україні буде дешевший газ", – сказав Петро Порошенко.

Раніше президент Росії Володимир Путін укотре назвав українців і росіян одним народом і заявив про необхідність спільного громадянства. Про це він сказав, коментуючи плани Росії видавати паспорти громадянам України і реакцію на це обраного президента України Володимира Зеленського.

Зеленський відреагував на плани президента РФ Володимира Путіна роздати українцям російські паспорти.

"Ми прекрасно знаємо, що насправді надає російський паспорт. Це право бути заарештованим за мирний протест. Це право не мати вільних і конкурентних виборів. Це право взагалі забути про наявність природних прав і свобод людини. Тому не варто розраховувати, що багато українців захочуть стати «новою нафтою», на яку влада Росії намагається перетворити власний народ", – ідеться в заяві Зеленського, опублікованій на фейсбуці.

Він заявив, що з Україною не варто говорити мовою погроз і тиску, оскільки це не найкращий шлях до припинення вогню.

"Я ще раз наголошую, що готовий до переговорів. Я сподіваюся, що на найближчій зустрічі в нормандському форматі Росія продемонструє готовність до деескалації. Конкретним підтвердженням цієї готовності має стати взаємний обмін нашими громадянами у форматі «всіх на всіх». Без винятків. З нашого боку ми готові обговорювати нові умови співіснування України та Росії. З розумінням того, що справжня нормалізація відбудеться тільки після повної деокупації. Як Донбасу, так і Криму. Україна не здається! В усіх сенсах цього слова", – сказано в заяві.

Зеленський висловив сподівання, що "в Росії все-таки більше прагнуть говорити, ніж стріляти".

24 квітня Путін підписав указ, що дозволяє мешканцям окремих районів Донецької та Луганської областей отримати громадянство РФ у спрощеному порядку. Їм не потрібно здавати обов'язкових іспитів і жити в Росії понад п'ять років. Звернення про паспорт розглядатиметься протягом усього 3 місяців.

27 квітня Путін заявив, що цей спрощений порядок може бути розширено на всіх українців.

Українська сторона на це, зокрема, відповідала, що Путін таким чином визнає Росію агресором щодо України.

За матеріалами Лівого берега

донеччина порошенко зеленський україна росія луганщина

Знак гривні
Знак гривні