Рейтинг Порошенка збільшився на 7%, у Зеленського падає з кожною його дією (ГРАФІК)

Генеральний директор Київського міжнародного Інституту соціології Володимир Паніотто в інтерв’ю "Цензор" розповів про динаміку рейтингів Володимира Зеленського та Петра Порошенка.

"Анкетоване опитування, дані якого були оприлюднені у вівторок (25,4%), проводилося з 9 по 14 квітня. Більша частина була до 14 квітня, коли відбулися деякі події (акція-дебати Порошенка на стадіоні, – ред.).

Так виглядають "хвилі" за кожні чотири дні:

І це дослідження не є репрезентативним за кожен день. А телефонні опитування репрезентативні за кожні два дні. Ці опитування показали, що різниця між Порошенком і Зеленським трохи зменшилась. Однак телефонне опитування менш репрезентативне, бо не включає деякі категорії населення, тому що ми проводимо його за мобільними телефонами. Раніше це була комбінація мобільних і стаціонарних, але за останні 5 років люди масово відмовилися від стаціонарних телефонів, зараз їх мають менше 15%. Тому ми проводимо опитування за мобільними, частина населення (7%) не має мобільних телефонів, а серед 93%, яких ми опитуємо, більше власників Інтернету, вища освіта, а це завищує рейтинг Порошенка (в першому турі таке завищення становило 4-6%)", - зазначив він.

Водночас, за словами Паніотто, наявні дані показують тенденцію, що за останній тиждень рейтинг Порошенка збільшився на 7% і може збільшитися до 35-40%, якщо піде такими ж темпами.

"У такому разі він програє не з таким великим відривом, який ми бачимо. Це якщо до виборів не станеться якоїсь несподіванки", - уточнив соціолог.

Коментуючи тактику, яку обрали два кандидати на пост президента, глава КМІС зазначив, що, на його думку, якби Зеленський уникав епатажу, то зберіг би відрив у тому відсотковому співвідношенні, яке було після першого туру:

"Мені здається, що якби Зеленський уникав би коментарів, але без епатажних речей, які він робить, а 19-го просто прийшов би на дебати, то не відбулося б зменшення рейтингу. Спокійно відбувся би диспут. Електорат Зеленського вирішив би, що він виграв. А електорат Порошенка – що виграв він. І збереглося б співвідношення, яке вийшло після першого туру".

Повне інтерв'ю

порошенко вибори-19 рейтинг зеленський соціологія

Знак гривні
Знак гривні