Конституційний суд за позовом заводу Коломойського може позбавити НАБУ права розривати незаконні договори і повертати вкрадені гроші в бюджет, - журналістка Седлецька

Конституційний суд може скасувати ще одне критично важливе повноваження НАБУ - права через суд розривати незаконні угоди, змушуючи корупціонерів повертати гроші державі.

Про це написала у Facebook журналіст-розслідувач Наталія Седлецька, повідомляє Цензор.НЕТ.

"Законом про НАБУ цей правоохоронний орган наділили правом йти до суду і через суд розривати такі незаконні угоди, змушуючи повертати гроші державі. І детективи вже домоглися розірвання незаконних угод на 7 мільярдів гривень", - пише вона, наводячи як приклади незаконних угод "закупівлю палива для поїздів "Укрзалізниці" втридорога або залучення незаконного посередника, який замість держави збирає гроші за спожиту електроенергію, а потім зникає разом із грішми".

Однак, зазначає журналістка, "Запорізький завод феросплавів" олігарха Ігоря Коломойського звернувся до Конституційного суду і домагається позбавлення НАБУ цього повноваження.

"Вже відбулося декілька засідань суду в закритому режимі - завтра чергове, і можливо, остаточне. Якщо КС стане на бік олігарха - вигодонабувачем цього акту стане не тільки він. Усі укладачі незаконних, невигідних для держави договорів на мільярди гривень - на основі рішення КС зможуть тепер обнулити всі попередні рішення про розірвання цих угод", - попереджає Седлецька.

27 лютого Конституційний суд України оприлюднив рішення про визнання неконституційною статті 368-2 Кримінального кодексу України (незаконне збагачення).

КС дійшов висновку, що ст. 368-2 не відповідає "вимогам чіткості, точності та однозначності, тому суперечить юридичній визначеності як складової принципу верховенства права, закріпленого в статті 8 Конституції України".

Слід зазначити, що статтю про незаконне збагачення скасували після звернення, зокрема, і депутатів від Блоку Петра Порошенка.

Джерело: Цензор.НЕТ

суд набу гроші

Знак гривні
Знак гривні