Штаб Юлії Тимошенко дискредитує дані екзит-полів, за якими вона програє

Політтехнологи і блогери, близькі до Юлії Тимошенко, взялися дискредитувати витік попередніх результатів екзит-полів, що свідчать про низьку підтримку їхньої кандидатки в президенти. Про це повідомляє Новинарня.

Про такі дії надвечір 31 березня заявила соціолог Ірина Бекешкіна, директор фонду “Демократичні ініціативи”, яка на виборах представляє “Національний екзит-пол”.

“Провели о 14-й годині прес-конференцію, відзвітували, що політ йде нормально. Проте все ж тривожно. Вже з’явилися перші дзвіночки, що ті сили, яким результати не сподобаються, вже зараз починають екзит-пол – навіть усі екзитполи – дискредитувати”, – написала Бекешкіна у “Фейсбуці” близько 17-ї години.

“Перша ластівка – штабіст Юлі Костя Матвієнко – пише в своєму блозі на “Укрправді”, що, начебто, дані, які передають з місць інтерв’юери, і дані, які заносяться в комп’ютер і підраховуються, істотно відрізняються. Не знаю, на яких ідіотів це розраховано. Бо результати приймають телефоном рядові співробітники соціологічної служби, і вносять в комп’ютер теж вони.

Ну, і хтось уявляє, що начальник збирає колектив і каже, що вносити треба не те, що отримують, а зовсім інше? Теоретично все це змінити вже в комп’ютері може керівник, але про це всі будуть знати. І такі речі не залишаються невідомими. Це – гучний скандал і втрата репутації”, – коментує Бекешкіна.

“З власного досвіду: прийшла в КМІС, якраз була чергова передача даних з 15.00 до 16.00. Питаю у Паніотто: що там? Каже: не знаю, пішли подивимося. Пішли подивилися. Результати, звісно, не скажу, бо не маю права.

Але є причини для підозр, що спроби дискредитувати екзит-поли будуть набирати силу. Кажу “екзит-поли” у множині – бо дані реальних екзит-полів поки дуже подібні”, – зазначила Ірина Бекешкіна.

Вона вказала також на фейкові організації на кшталт ВГО “Передові правові ініціативи” (про те, як вони брехали на різних виборах читайте у нашій базі псевдосоціологів), які нібито проводять опитування “по 100 тисяч за два дні, ще якісь невідомі стоять на дільницях”.

“І буде: “а ми на ваш екзит-пол нашим екзит-полом”. А що? На людей не надто освічених це може подіяти”, – попередила Бекешкіна.

Варто зазначити, що народний депутат Мустафа Найєм у своєму телеграм-каналі оприлюднює “непрямі” дані екзит-полів, за якими лідирує Зеленський, а Юлія Тимошенко “значно відстає від другого місця – Петра Порошенка. Найєм, як і на попередніх виборах, подає цифри у вигляді “популярності спиртних напоїв” – “Зебровка”, “Шоколадний лікер”, “Вдова Кліко”.

Він же пише, маючи на увазі прибічників Тимошенко: “Тим часом, під Центрвиборчкомом аномальне пожвавлення невідомих товаришів, які охороняють намети. Так, там вже є намети. І судячи з усього, до ночі буде акція протесту проти фальсифікації на виборах”.

вибори-19 тимошенко соціологія

Знак гривні
Знак гривні