Чого більше від заборони вКонтактє? Користі чи шкоди? (ДОСЛІДЖЕННЯ)

Про вплив заборони ВКонтакте в Україні дослідницький центр НАТО опублікував результати ретельного дослідження, - пише український дипломат Дмитро Кулеба.

Ось деякі висновки:

Дуже корисно, що порівнюють дані з урядової території, де заборона ВК діє, і з окупованої Росією території, де заборона ВК не діє.

А деякі висновки такі:

- на урядовій території кількість користувачів і трафік після заборони ВК дійсно зменшилися в 3,2 рази;

- частота публікацій дописів на окупованій території на 21% вища, ніж на урядовій території, але це не критичний розрив, і з урядової території активно дописують у ВК;

- користувачі з урядової території після заборони розширили кола друзів в середньому на 16% та на 20% збільшили кількість спільнот, в яких беруть участь;

- кількість ідеологічних дописів зросла з 36% до 52% після заборони ВК. За відсутності носіїв українського наративу, які залишили ВК після заборони, там тотально домінує російський наратив щодо України;

- аудиторія ВК з урядової території помолодшала і є в середньому на 4,2 роки молодшою за аудиторію користувачів з окупованої території. Але все одно обидві групи перебувають у діапазоні 27-31 рік.

Що це значить на практиці

- серйозна частка людей таки вийшла з ВК, тому що це стало незаконним і офіційно непатріотичним. Частину втратили за рахунок людей старшого віку, які не змогли опанувати впн, щоб обійти заборону. Через це помолодшала аудиторія;

- ті, хто залишился у ВК на урядовій території (тобто серед нас), доволі активно діють, а не пасивно спостерігають, споживаючи інформацію інших. Вони гуртуються та шукають однодумців. За рахунок спілкування один з одним у луна-камері російського наративу, вони дедалі більше зміцнюють переконання у власній правоті і - бінго - відбувається радикалізація таких користувачів. А вони ж якраз у віці, коли хочеться рішуче діяти.

Корисно чи шкідливо?

Дослідники не роблять однозначного висновку. Пишуть, що проблема складна, є плюси і мінуси.

Закриття дозволило вирішити два критично важливих завдання - створити відтік користувачів з ВК і, що навіть важливіше, зупинити притік нових користувачів.

Ціна цього рішення - проблема радикалізації тих, хто залишився. Без закриття радикалізація була б менш інтенсивною, але більш екстенсивною за рахунок ширшого кола охоплення, - переказує Кулеба.

За нинішнього стану речей СБУ має постійно аналізувати ВК, виявляти порушення законодавства з боку користувачів та адмінів спільнот і точково їх вичепляти.

Так можна гасити осередки, але загалом проблема капсули залишиться, просто вона буде більш контрольованою та ізольованою.

Це не лише українська проблема, - підкреслює Кулеба.

соцмережі росія пропаганда

Знак гривні
Знак гривні