Зеленського підтримує переважно молодь, Тимошенко – старші, Порошенка – люди різного віку (ІНФОГРАФІКА)

Штаби кандидатів мусять мати повні дані про соціологічний та демографічний портрет свого виборця – зокрема, щоб таргетувати рекламу. Хто і так підтримує певного кандидата? Молодь мегаполісів чи пенсіонери в селах? Кого треба підтягти за допомогою реклами?

На жаль, штаби здебільшого не відкривають цих даних. Інтуїтивно з реклами на кшталт "Зе!шибісь!" ми бачимо орієнтацію на молодь, а з реклами в дусі "одна родина за столом" – орієнтацію на старших людей.

Але потрібне математичне підтвердження. Ми знайшли принаймні одне гідне довіри опитування, де підтримку кандидатів показано не традиційно за регіонами, а за віком. Опитування проводилося в кінці січня 2019:

Таблицю для всіх кандидатів можна подивитися на сторінці 18 презентації.

У Бойка, Гриценка, Ляшка картина така сама, як у Тимошенко: їх переважно підтримують люди старшого віку.

Зеленського й Порошенка трохи більше підтримують чоловіки, Тимошенко – значно більше жінки (дані там-таки).

На фактичний результат перегонів може вплинути й те, що чим молодші люди, тим більше вони "не брали б участі у виборах" (стор. 18 внизу). Отже, потенційний електорат Зеленського може проігнорувати голосування, а електорат Тимошенко – навпаки, дійде до виборчих дільниць.

Про це кажуть і професійні соціологи

"Перед Зеленським стоїть одне дуже непросте завдання – довести своїх виборців до дільниць. Серед молодого електорату явка на виборах традиційно низька, а оскільки він складає основну групу підтримки кандидата, то Зеленському просто необхідно переконати його проголосувати. Не розгубити голоси для нього має бути не менш важливим завданням, аніж подальше збільшення рейтингу", – йдеться у статті на сайті Фонду "Демократичні ініціативи".

"Те, що Зеленський міг, він вже отримав. Якщо від Зеленського не буде якихось нових акцій, то рейтинг так і буде триматися. Для того, щоб він знову злетів, потрібна якась яскрава подія, і я підозрюю, що вона готується ближче до виборів", – вважає директорка фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна.

На думку соціологів, причиною популярності Зеленського серед молоді є запит "на нові обличчя".

При цьому, на думку редакції ТЕКСТів, молодь не зовсім розуміє зв'язок між популярністю шоумена та його багаторічним піаром і підтримкою з боку ЗМІ, що належать олігарху Ігорю Коломойському.

Агреговані рейтинги

Нагадуємо, ТЕКСТи ведуть і оновлюють агреговані (збірні) рейтинги на основі всіх опитувань, яким можна довіряти. На них в інтерактиві видно також динаміку рівня підтримки основних кандидатів:


АГРЕГОВАНІ РЕЙТИНГИ всіх гідних довіри опитувань (ІНТЕРАКТИВ)

В динаміці чудово помітно, як різко набирає Зеленський, поступово – Порошенко, і втрачає Тимошенко

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

порошенко вибори-19 зеленський соціологія тимошенко інфографіка

Знак гривні
Знак гривні