Україна анонсує нову спробу суден пройти біля окупованої Керчі. Росія заздалегідь погрожує

Україна планує нове проходження кораблів через Керченську протоку, у зв'язку з чим вживає заходів і веде підготовку, в тому числі з міжнародними партнерами.

Про це заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін.

Присутність іноземних спостерігачів безпосередньо на борту кораблів, за словами українського дипломата, малоймовірна, однак міжнародне спостереження буде. Зокрема, переговори про моніторингову місію МЗС веде з Німеччиною і Францією.

"Зараз ми опрацьовуємо можливості моніторингу і з моря, і з повітря, і, ймовірно, з космосу", - уточнив Клімкін.

Другим важливим фактором успішного проходження в Азовське море Клімкін назвав присутність військово-морських сил "наших друзів" у Чорному морі. "Є ідеї придбання або лізингу військових кораблів, спільної роботи екіпажів", - додав дипломат.

Росія кричить "провокація" й погрожує "дати по руках"

Міністр закордонних справ РФ Сергєй Лавров заявляє, що Україна за участю представників НАТО готує "чергову провокацію з прориву кораблів" через Керченську протоку.

За стверджуванням Лаврова, українська влада запрошує країни НАТО направити своїх представників на ці кораблі для того, "щоб разом з НАТО прориватися через Керченську протоку".

При цьому Лавров натякнув, що у відповідь РФ "дасть по руках".

Нагадаємо

25 листопада 2018 року під час планового переходу суден з Одеси до Маріуполя російські прикордонники атакували українські кораблі й захопили в полон два бронекатери і буксир. Екіпаж суден заарештували і вивезли до Москви, де суд продовжив арешт українським морякам до квітня 2019 року. Росія відмовляється визнати українців військовополоненими та звинувачує їх у незаконному перетині російського кордону.

За матеріалами ЛБ, Цензора, Європравди

азов крим росія окупація агресія анексія

Знак гривні
Знак гривні