В чому проблеми керування Суспільним Аласанією (ТОЧКА ЗОРУ)

На думку колишньої голови Наглядової ради Суспільного Тетяни Лебедєвої, яку підтримує й член цієї Ради Олексій Панич - Зураб Аласанія не мав чітких та вимірюваних цілей, а крім того, донори заявляли про непрозорість благодійного фонду.

Член Наглядової ради "Суспільного" Олексій Панич наводить уривки з інтерв'ю членкині (донедавна голови) Наглядової ради ПАТ "НСТУ" Тетяни Лебедєвої. "Пані Тетяна м'яко, але чітко розставляє дуже важливі крапки над "і". Зокрема таке:

1. "Досі стратегією НСТУ є та презентація, із якою Зураб Аласанія переміг на конкурсі. На жаль, це не той документ, згідно з яким крок за кроком має працювати компанія, тому що стратегія має містити чіткі та вимірювані цілі й завдання, терміни та відповідальних за їхнє виконання (...) Уже перевалило за половину терміну перебування Зураба Аласанії на чолі Суспільного, а стратегію все обіцяють розробити."

2. "На заходах, круглих столах доводилося чути про непрозорість роботи благодійного фонду. (...) Донори ніколи не оголошували про порушення, але говорили про необхідність прозорості на донорських зустрічах, їх дуже турбували звинувачення. (...) Ніхто не закидав Зурабу Аласанії помилок фонду, закидали лише те, що він не контролював процес. Коли оголошували конкурс, там були кваліфікаційні вимоги: створення системи ефективного менеджменту та управління публічними фінансами, в тому числі донорськими коштами. Думаю, що найбільше моїх колег вразило, що не було над цим контролю."

3. "Питання про розірвання контракту виникало неодноразово. Можливо, й можна було б уникнути, якби був більш конструктивний діалог."

4. "Я не згадаю жодної ініціативи правління, яка б не була підтримана наглядовою радою. Так, під час обговорення часто лунала критика, але завжди знаходили рішення. Кредит довіри був дуже великим. (...) Натомість навіть в останньому інтерв’ю «Детектору медіа» Зураб Аласанія сказав, мовляв, хто така наглядова рада й чому нас критикує? Ба більше, що «не бачив з боку наглядової ради жодного позитиву»… Він, на жаль, не визнавав ані повноважень наглядової ради, ані її законного значення, необхідності спілкування з нею, поваги до її рішень. (...) Керівник Суспільного мав би розуміти свою роль як керівника виконавчого органу і всю структуру управління. Я розумію бажання команди працювати без нагляду, але за законом так не можна."

5. "Ми маємо після себе залишити інституцію, яка працюватиме за правилами, а не керуватиметься в «ручному режимі», яка матиме довіру від суспільства — і тоді, мабуть, буде не важливо, хто її очолює."

Точку зору Зураба Аласанії читайте тут

скандал опініон змі конфлікт аласанія

Знак гривні
Знак гривні